Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym
Klasyk polskiej kuchni. Gołąbki w sosie pomidorowym z mięsem mielonym i ryżem uważam za jedno z najsmaczniejszych dań pod słońcem. Choć są dosyć pracochłonne, nie mogę odmówić sobie oraz moim bliskim przyjemności jedzenia gołąbków.
Mięciutka kapusta, aromatyczny mięsny farsz, kremowy sos pomidorowy i świeży koperek – to połączenie doskonałe 🙂 Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem świetnie smakują zarówno solo, jak i z chlebem albo z ziemniaczkami puree.
Nie ma to jak domowe gołąbki! Nadmiar zawsze można zamrozić. Gołąbki możecie odgrzewać na kilka sposobów: w podłużnym rondlu w sosie (należy je delikatnie mieszać, bo sos może lekko przywierać), w piekarniku w żaroodopornym naczyniu albo na parze, zaś sos pomidorowy osobno w garnku. Gołąbki odgrzewane w mikrofali nie są już takie smaczne i zdrowe.
Zobacz także
→ gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.
(około 12 sztuk)
Składniki:
– 1 główka średniej białej kapusty
– 700g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
– 100g ryżu (1 woreczek)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– 1 jajko
– po 1 ½ łyżeczki majeranku i mielonej słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4-5 ziarenek pieprzu
– maggi
– pieprz ziołowy (opcjonalnie)
– sól, czarny pieprz
Sos pomidorowy:
– około 1,5 l wywaru z gołąbków
– słoiczek koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 3-4 łyżki mąki, w zależności od gęstości preferowanego sosu
– 1 łyżeczka bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– szczypta cukru
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– posiekany koperek lub natka pietruszki
▌Jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym?
Ryż gotować w osolonej wodzie na półtwardo przez 10 minut. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę obgotować przez około 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjąć, ostudzić i delikatnie odwijać liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część. Wodę z gotowania kapusty pozostawić. Przyda się do gotowania gołąbków.
Mięso mielone wraz z ugotowanym ryżem włożyć do większej miski. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju bądź smalcu, na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę, po czym dodać do mięsa. Wbić jajko. Wymieszać całość, najlepiej dłońmi na jednolitą masę. Farsz do gołąbków doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Można dodać nieco maggi. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Jak zawijać gołąbki? Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i zawijać ciasno, składając boki kapusty do środka, jak krokiety. Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układać gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Wodę z gotowania kapusty osolić i zalać nią gołąbki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gołąbki dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż kapusta będzie miękka.
Sos pomidorowy: Gołąbki wyłożyć przy pomocy łopatek na półmisek. Do pozostałego wywaru, w którym gotowały się gołąbki dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru, dla zahartowania. Następnie dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Sos do gołąbków doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Gołąbki w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Całość posypać posiekanym koperkiem. Można też odsmażyć gołąbki na patelni na maśle klarowanym lub smalcu i jeść solo. Tak jadało się u mojej babci 🙂
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Gołąbki…. co dom i gospodyni to inny przepis 🙂 moja Mama robi te z mięsem to daje dużo ryżu – więcej niż mięsa te sa takie bardziej mięsne 😉
Tak, zgadza się 🙂
U mnie gołąbki zawsze robi mama i zawsze dodaje jeszcze kaszę. Uwielbiam gołąbki. W sosie pomidorowym smakują rewelacyjnie 🙂
Wszystkiego najlepszego na cały nowy rok 🙂
O dodatku kaszy nie słyszałam ale brzmi ciekawie 😉 Wzajemnie 🙂