Gotowana fasolka szparagowa
Gotowana fasolka szparagowa
Sezon na warzywa sezonowe trwa. Warto je jeść właśnie teraz latem. Dziś pomysł na fasolkę szparagową jako dodatek do mięsa czy ryby lub nawet jako samodzielne danie solidnie okraszone bułką tartą z masłem. Są dwa rodzaje fasolki szparagowej: żółta i zielona. Żółta zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A, zielona natomiast obfituje w potas i fosfor. Oba gatunki fasolki są smaczne. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny oraz ma niewiele kalorii (31 kcal/100g). To również dobre źródło błonnika, dzięki któremu na długi czas zapewnia uczucie sytości. Fasolkę szparagową najczęściej przyrządza się gotowaną z dodatkiem bułki tartej z masłem jako dodatek do obiadu. Warzywo to możecie wykorzystać również jako dodatek do zup albo sałatek, wedle uznania. Polecam wam także gotowaną brukselkę.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 500g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
– szczypta cukru
– sól
Dodatkowo:
– 2-3 łyżki masła
– 2-3 łyżki bułki tartej
▌Jak zrobić gotowaną fasolkę szparagową?
Fasolkę umyć pod bieżącą wodą. Odciąć ogonki z obu stron i przekroić na pół każdy strąk (można także gotować całe strąki, jak kto woli). Jeśli fasolka ma łyko, należy je usunąć. Warzywo włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i gotować do miękkości (najlepiej spróbować jedną widelcem) bez przykrycia (unikniemy wówczas niepożądanych wzdęć). Odcedzić. Fasolkę szparagową podawać polaną masełkiem z bułką tartą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
O nie tylko nie to- narobiłaś mi takiego smaku ze mam ochotę skoczyć do sklepu po fasolkę
pyszna, miałam dzisiaj na obiad 🙂
Ja tez uwielbiam takie danie, mniam:-)