Gulasz wieprzowy z dynią
Gulasz wieprzowy z dynią
Z nutą curry. Gulasz wieprzowy z dynią warto robić szczególnie jesienią, kiedy jest sezon na dynię. Warzywo to odkryłam w zasadzie stosunkowo niedawno. Moja mama nigdy nie robiła przetworów z dyni, a szkoda, bo warzywo to jest naprawdę smaczne, chociażby w formie zupy-kremu z dyni czy placuszków na słodko z cynamonem.
Dziś pomysł na pachnący curry gulasz wieprzowy z dynią. Idealny na ponure dni. Jego pomarańczowy kolor poprawia nastrój:) Gulasz z dynią wzbogaciłam także o dodatek marchewki.
Zobacz także → gulasz wieprzowy z warzywami.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 70-80 dag łopatki wieprzowej
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– około 2 szklanki wody
– 1 malutka dynia
– 2 marchewki
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– po 1,5 łyżeczki majeranku i curry
– 1 czubata łyżeczka mąki
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– posiekany koperek bądź natka pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić gulasz wieprzowy z dynią?
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Włożyć do miski, dodać nieco oleju. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószyć majerankiem. Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę octu balsamicznego (wpływa na kruchość mięsa, smak i przyswajalność składników odżywczych), lecz nie jest to konieczne. Można wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej lub podsmażyć od razu, jeśli nie mamy na to czasu.
Najpierw zeszklić cebulę na oleju, przełożyć do garnka, potem podsmażyć mięso. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać 1,5-2 szklankami wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić w nieco mniejszą kostkę od mięsa. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Gdy mięso, będzie miękkie dodać do gulaszu i doprawić curry. Dusić jeszcze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec zaprawić gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Zamieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku gulasz solą albo pieprzem. Gulasz wieprzowy z dynią podawać na ciepło z ziemniakami purée, ryżem, bądź kaszą posypany posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda pysznie:) Zdrowe tłuszcze w kuchni to podstawa.
I tak też smakuje:)Polecam.
Potwierdzamy! Zdrowe oleje to podstawa pysznych potraw i można się po nich poczuć naprawdę lekko.
Świetny gulasz z wieprzowinką, takiego z dynią jeszcze nie jadłem, na pewno spróbuję.
Bardzo lubię takie kombinacje – robię podobny gulasz:)