Kapusta duszona z kiełbasą
Kapusta duszona z kiełbasą
Łatwe danie jednogarnkowe 30 minut! Kapusta duszona z kiełbasą świetnie smakuje na obiad lub na obiadokolację. Można ją podać zarówno z pieczywem, jak i ziemniakami puree. Kapusta z kiełbasą to dla mnie klasyk.
W moim rodzinnym domu mama dosyć często gotowała taką kapustę. Polecam dodać też do potrawy wędzony boczek, fajnie wzbogaci jej smak. Do tego dania świetnie nadaje się także młoda kapusta. Możecie użyć też ewentualnie kapusty włoskiej a nawet pekińskiej. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania ! 🙂
Zobacz także → młoda kapusta duszona z marchewką.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1kg białej kapusty
– 25-30 dag kiełbasy
– 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka smalcu
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– po 1 łyżeczce majeranku i mielonej słodkiej papryki
– garść posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kapustę duszoną z kiełbasą?
Kapustę umyć, następnie poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Kiełbasę pokroić na niezbyt duże kawałki.
Najpierw na małym ogniu stopić boczek. Następnie dodać kiełbasę i smażyć kilka minut. Z boczku i kiełbasy wytapia się dużo tłuszczu, zatem nie ma już potrzeby go dodawania. Następnie zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, po czym dodać poszatkowaną kapustę. Smażyć 2-3 minuty.
Kapustę zalać niedużą ilością wody. Dodać liść laurowy, ziele oraz pieprz w ziarenkach. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty, czyli około 20 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz doprawić kapustę do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i mieloną słodką papryką.
Zdjąć potrawę z gazu i posypać posiekaną natką pietruszki. Kapustę duszoną z kiełbasą podawać z pieczywem lub z ziemniakami puree na obiad, bądź kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć