Kluski leniwe z mąki jaglanej
Kluski leniwe z mąki jaglanej
Najsmaczniejsze są polane zrumienioną bułką tartą z masłem, cukrem i cynamonem. Niektórzy podają kluski leniwe z mąki jaglanej polane gęstą śmietaną i posypują cukrem. Sposobów przyrządzania klusek leniwych jest kilka. To inaczej leniwe pierogi albo leniwce. Moja mama często robiła tradycyjne kluski leniwe. Mieszała twaróg z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
Dziś przedstawiam nieco inny przepis na tzw. leniwce – zdrowsze, bo na bazie mąki jaglanej, słynącej z prozdrowotnych właściwości. Mąka jaglana nie zawiera glutenu. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych mąk. Działa antyoksydacyjnie i zasadotwórczo (pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu). Ponadto jest bogata w sole mineralne, witaminy z grupy B, lecytynę, tryptofan, białko, złożone węglowodany oraz w krzemionkę.
Mąka jaglana ma delikatnie żółtą barwę i lekko słodki, orzechowy smak. Kluski leniwe z mąki jaglanej to ciekawa odmiana dla klasycznych leniwców. Zachęcam was gorąco do spróbowania. Nie pożałujecie 🙂 Jest to przepis uniwersalny. Jeśli nie macie mąki jaglanej, możecie użyć ewentualnie mąki pszennej.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g twarogu półtłustego
– 2 jajka
– 1,5-2 szklanki mąki jaglanej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka cukru
– szczypta cynamonu
▌Jak zrobić kluski leniwe z mąki jaglanej?
Ser rozdrobnić w misce widelcem. Wbić jajka, wsypać mąkę jaglaną i mąkę ziemniaczaną, sól oraz cukier waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. W zależności od rodzaju sera (czy jest bardzo mokry) dodać jeszcze mąki jaglanej. Nie przesadzajmy też z ilością mąki, bo wówczas kluski będą twarde. Stolnicę podsypać mąką jaglaną. Z ciasta formować niezbyt grube wałeczki.
Każdy spłaszczyć lekko nożem. Można zrobić szlaczek nożem, dotykając ostrzem raz w jedną stronę a potem w przeciwną. Wałek podzielić na kluseczki o szerokości 2-3 cm. W garnku zagotować wodę (osolić i dodać łyżeczkę oliwy aby kluski się nie sklejały). Wrzucać leniwe partiami na wrzątek. Gotować od momentu wypłynięcia przez 1 minutę. Wykładać kluski przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze.
W rondelku stopić masło, dodać bułkę tartą. Podsmażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać cukier wedle uznania oraz szczyptę cynamonu. Kluski leniwe podawać gorące polane bułką tartą z masełkiem lub polane śmietaną i posypane cukrem. Kluski leniwe z mąki jaglanej są również bardzo smaczne odsmażane na drugi dzień na maśle klarowanym z dodatkiem bułki tartej, cukru i cynamonu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takich leniwych z mąką jaglaną jeszcze nie jadłam. Na pewno nieźle smakują, bo kasza jaglana jest smaczna 🙂
Jakie apetyczne! Oj zjadłabym takie kluseczki 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie:) Takiej wersji leniwych nie jadłam. Na pewno są zdrowsze od klasycznych na mące pszennej.
Lubię takie dania:)
Jak ja dawno nie robiłam takich klusek/kopytek..Ale mi ochoty kochana narobiłaś ;p
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, pyzy i pierogi, więc myślę, że byłabym zachwycona taką jaglaną wersją 🙂