Kopytka
Kopytka
To uniwersalne kluski, które świetnie zastępują ziemniaki w daniach z wszelkimi sosami. Kopytka pasują do mięs duszonych i gulaszy. Można je także jeść solo polane bułką z masłem. Kopytka przyrządza się z ugotowanych utłuszczonych, bądź przepuszczonych przez praskę ziemniaków, mąki, jajka i dodatku soli. W przeciwieństwie do klusek leniwych nie zawierają twarogu.
Kopytka robi się dość szybko. Ja zwykle dzień wcześniej wieczorem gotuję ziemniaki, dokładnie ubijam i po ostudzeniu wkładam do lodówki. Jeśli też tak chcecie zrobić, to pamiętajcie aby tuż przed robieniem kopytek, raz jeszcze ubić ziemniaki aby pozbyć się ewentualnych grudek. W przypadku gdy przyrządzacie kopytka na bieżąco, ziemniaki po ugotowaniu i ubiciu powinny być całkowicie ostudzone.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– sól
Do polania (jeśli jemy kopytka solo):
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka bułki tartej
▌Jak zrobić kopytka?
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej ugotować je wcześniej. Ziemniaki powinny być zimne.
Na stolnicę wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodać ziemniaki. Zrobić zagłębienie, wbić jajko i dodać sól (około 1/2 łyżeczki). Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Kopytka są smaczniejsze, kiedy są miękkie.
Ciasto podzielić je na 4 części. Stolnicę podsypać mąką. Z każdej części po kolei formować dłońmi wałek i kroić nożem 1,5-centymetrowe romby. Kopytka wrzucać partiami gotującej się osolonej wody, z dodatkiem odrobiny oleju i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Wyciągać łyżką cedzakową na talerze. Kopytka podawać z różnymi sosami np. z sosem pieczarkowym, jako dodatek do mięs (zwłaszcza gulaszów, mięs duszonych zamiast ziemniaków. Kopytka są również bardzo smaczne jako samodzielne danie, odsmażane na maśle z dodatkiem bułki tartej i szczypty cynamonu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zawsze tak samo pyszne…comfort food w najlepszym wydaniu 🙂