Kotlety jajeczne z pieczarkami
Kotlety jajeczne z pieczarkami
To pomysł na smaczne jarskie danie. Kotlety jajeczne z pieczarkami jadłam kiedyś u teściowej. Są nie tylko pyszne ale też i bardzo pożywne. Masę polecam wzbogacić zieleniną. Jeśli nie macie mielonej kolendry, może zastąpić ją również mieloną gałką muszkatołową. Przyprawa ta dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z grzybami.
Zobacz także → kotlety jajeczne z żółtym serem.
(9-10 sztuk)
Składniki:
– 10 jaj ugotowanych na twardo
– 500g pieczarek
– 1 łyżka masła
– 2 jaja
– 1 cebula
– 1 łyżka majonezu
– ⅓ – ½ łyżeczki mielonej kolendry
– ½ łyżeczki kurkumy
– świeży koper, szczypiorek lub natka pietruszki
– bułka tarta (tyle, by powstała zwarta masa)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami?
Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Umyte, obrane pieczarki także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i chwilę podsmażyć na maśle. Posolić. Odsączyć z nadmiaru wody i dodać do masy. Wbić 2 surowe jaja, dodać majonez, bułkę tartą i wyrobić na gładką masę. Dodać posiekany koper lub szczypiorek.
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą kolendry. Formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Kotlety jajeczne z pieczarkami podawać z ziemniakami i z surówką np. z surówką z marchewki i jabłka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Kotlety jajeczne są pyszne:)