Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Inaczej farszynki. Pyszne, w dodatku łatwe w przygotowaniu i do tego niedrogie kotlety z ziemniaków i pieczarek. Bardzo je lubię odsmażane lub zapieczone z piekarniku i podane z sosem czosnkowym.
Składniki farszynek z pieczarkami są łatwo dostępne. Należy jedynie pamiętać, aby ziemniaki były całkowicie wystudzone a nawet zimne, wtedy ciasto ziemniaczane będzie się znacznie łatwiej zagniatać, zaś kotlety lepiej formować.
Do farszu z pieczarek zawsze dodaję zieleninę, w tym przepisie jest to akutat koperek ale może być także świeża natka pietruszki. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami można wzbogacić dodając również trochę tartego sera żółtego.
Zobacz także → kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem.
(16 sztuk)
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
– 1,2 kg ziemniaków
– około ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– szczypta soli
Farsz z pieczarek:
– 350g pieczarek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oleju
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól
– pieprz ziołowy
Panierka:
– 2 jajka
– 3 łyżki mleka
– szczypta soli
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, następnie dokładnie utłuc na gładką masę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ziemniaki można ugotować np. dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Farsz z pieczarek: pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, a czosnek bardzo drobno posiekać. Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę. Po chwili dodać pieczarki, smażyć aż woda całkowicie z nich wyparuje. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekany koperek. Patelnię zestawić z ognia. Pieczarki doprawić solą oraz pieprzem ziołowym.
Ciasto ziemniaczane: ugotowane całkowicie ostudzone ziemniaki zagnieść w dużej misce wraz jajkiem i mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli na gładkie, elastyczne ciasto. Podsypać mąką, by nie kleiło się do rąk.
Z ciasta ziemniaczanego formować nieduże kulki, każdą rozpłaszczać w dłoni nakładać porcję farszu i zlepiać w podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy kotlet ziemniaczany obtaczać napierw w rozmąconym jajku z mlekiem i szczyptą soli, a następnie w bułce tartej.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Kotlety z ziemniaków i pieczarek podawać z ulubioną surówką i np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
I to jest pomysł na jutro, bo własnie zastanawiałam się, co zrobić z pieczarkami, które mam w lodówce 🙂
Dokładnie. Proste, tanie i smaczne danie 🙂