Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Idealne z filiżanką barszczu czerwonego. Krokiety z kapustą i pieczarkami w wielu domach podaje się na Wigilię. Niektórzy zamiast pieczarek dają suszone grzyby. Wersja z pieczarkami jest równie smaczna i tańsza.
Krokiety z kapustą i pieczarkami choć są pracochłonnym daniem, robię je czasem i nadmiar zamrażam. Wszyscy domownicy je bardzo lubią. Domowe krokiety z kapustą są nieporównywalnie smaczniejsze od tych ze sklepu. Zachęcam was gorąco do ich zrobienia 🙂
Zobacz także → krokiety z szynką, pieczarkami i serem.
(około 12-13 sztuk)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– ok.2,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz z kapusty kiszonej i pieczarek:
– 500g kapusty kiszonej
– 500g pieczarek
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka majeranku
– maggi
– sól, pieprz
Panierka:
– 3 jajka
– 3 łyżki mleka
– sól, pieprz
– bułka tarta do obtoczenia krokietów
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić krokiety z kapustą i pieczarkami?
Farsz: Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości (około 30-40 minut) z dodatkiem liścia laurowego i 2 ziarenek ziela angielskiego. Odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Najpierw zeszklić 2 łyżkach masła cebulę z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Posolić i dodać pieprzu.
Ugotowaną i poszatkowaną kapustę połączyć z pieczarkami i cebulą, Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Ciasto na krokiety: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować ręcznikiem papierowym). Smażyć cienkie placki, nie dodając już później tłuszczu.
Na każdy placek nakładać porcję farszu, boki złożyć do środka i całość zwinąć ciasno w rulon. Każdy krokiet obtaczać w lekko osolonym i rozmieszanym z mlekiem jajku, a potem w bułce tartej. Krokiety smażyć na patelni na niedużym ogniu na złoty kolor. Krokiety z kapustą i pieczarkami podawać na ciepło z filiżanką barszczu czerwonego.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
W wielu domach klasyka na Święta 🙂
U mnie zawsze 🙂
Bardzo smaczne danie 🙂 Robię takie z kapustą i grzybami.
Ja wersję z kapustą i z grzybami robię zwykle na święta 🙂
Pyszne są takie krokiety do barszczyku, lubię też z pieczarkami 🙂
Uwielbiam krokiety i robię podobne 🙂