MięsaPotrawy mączne

Krokiety z szynką, pieczarkami i serem

Krokiety z szynką, pieczarkami i serem

Krokiety, czyli rodzaj naleśników w chrupiącej panierce, są powszechnie lubianą potrawą. Możemy przyrządzić je z dowolnym farszem. Tym razem przedstawiam klasyczną wersję, mianowicie krokiety z szynką, pieczarkami i serem.

Najlepiej jest kupić szynkę w kawałku i pokroić w małą kosteczkę. Możecie też użyć szynki konserwowej. Wegetarianie mogą zrezygnować z dodatku wędliny i zrobić krokiety z pieczarkami.

Krokiety choć są w moim odczuciu trochę pracochłonną potrawą, lubię je czasem zrobić kiedy mam więcej czasu i część zamrozić. Najsmaczniejsze są serwowane solo z filiżanką czerwonego barszczyku. Można je odsmażyć na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku.

(12-13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok.2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

Farsz:

– 500g pieczarek

– 20 dag szynki w kawałku

– 20-25 dag sera żółtego

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka oregano

– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie; użyłam suszonej)

– sól, pieprz

Panierka:

– 3 jajka

– 3 łyżki mleka

– sól, pieprz

– bułka tarta do obtoczenia krokietów

Jak zrobić krokiety z szynką, pieczarkami i serem?

Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie za rzadką ani też nie za gęstą. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz: Pieczarki umyć, obrać i drobno posiekać nożem. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić wpierw cebulę, dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić, popieprzyć. W międzyczasie pokroić w małą kostkę wędlinę i dodać do pieczarek. Smażyć 2-3 minuty. Dodać mieloną słodką paprykę i oregano. Odcedzić z nadmiaru płynu. Odstawić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu i wymieszać.

Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki i zawinąć ciasno w rulon. W miseczce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Uważać przy tym, aby się nie przypaliły. Krokiety z szynką, pieczarkami i i serem podawać gorące (odsmażone na patelni bądź w piekarniku) z kubkiem/filiżanką szybkiego barszczu czerwonego.

Smacznego!

Helen G.

Krokiety z szynką, pieczarkami i serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Swietny pomysl takie krokiety nadziewane szynka i pieczarkami. Musze to jednak zrobic, jak maz bedzie w pracy, bo usmazone nalesniki u mnie znikaja w mig. Maz zjada je od razu z dzemem lub miodem…
    Dziekuje, Helen za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

  2. Najlepsze krokiety robi moja babcia (mama mojego taty), ale bardzo dobre jadłam w pewnej restauracji w Zakopanem. Boskie był

  3. Przyznam się bez bicia, krokietów nigdy nie robiłam w domu. Musze w końcu zrobić, bo wstyd jak nie wiem haha 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button