Krokiety z szynką, pieczarkami i serem
Krokiety z szynką, pieczarkami i serem
Krokiety, czyli rodzaj naleśników w chrupiącej panierce, są powszechnie lubianą potrawą. Możemy przyrządzić je z dowolnym farszem. Tym razem przedstawiam klasyczną wersję, mianowicie krokiety z szynką, pieczarkami i serem.
Najlepiej jest kupić szynkę w kawałku i pokroić w małą kosteczkę. Możecie też użyć szynki konserwowej. Wegetarianie mogą zrezygnować z dodatku wędliny i zrobić krokiety z pieczarkami.
Krokiety choć są w moim odczuciu trochę pracochłonną potrawą, lubię je czasem zrobić kiedy mam więcej czasu i część zamrozić. Najsmaczniejsze są serwowane solo z filiżanką czerwonego barszczyku. Można je odsmażyć na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku.
(12-13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– ok.2,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz:
– 500g pieczarek
– 20 dag szynki w kawałku
– 20-25 dag sera żółtego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie; użyłam suszonej)
– sól, pieprz
Panierka:
– 3 jajka
– 3 łyżki mleka
– sól, pieprz
– bułka tarta do obtoczenia krokietów
▌Jak zrobić krokiety z szynką, pieczarkami i serem?
Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie za rzadką ani też nie za gęstą. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz: Pieczarki umyć, obrać i drobno posiekać nożem. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić wpierw cebulę, dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić, popieprzyć. W międzyczasie pokroić w małą kostkę wędlinę i dodać do pieczarek. Smażyć 2-3 minuty. Dodać mieloną słodką paprykę i oregano. Odcedzić z nadmiaru płynu. Odstawić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu i wymieszać.
Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki i zawinąć ciasno w rulon. W miseczce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Uważać przy tym, aby się nie przypaliły. Krokiety z szynką, pieczarkami i i serem podawać gorące (odsmażone na patelni bądź w piekarniku) z kubkiem/filiżanką szybkiego barszczu czerwonego.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię krokiety, a z takim farszem to moje ulubione 🙂 Pięknie wyglądają 🙂
Dziękuję:)
Swietny pomysl takie krokiety nadziewane szynka i pieczarkami. Musze to jednak zrobic, jak maz bedzie w pracy, bo usmazone nalesniki u mnie znikaja w mig. Maz zjada je od razu z dzemem lub miodem…
Dziekuje, Helen za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)
Najlepsze krokiety robi moja babcia (mama mojego taty), ale bardzo dobre jadłam w pewnej restauracji w Zakopanem. Boskie był
Przyznam się bez bicia, krokietów nigdy nie robiłam w domu. Musze w końcu zrobić, bo wstyd jak nie wiem haha 😛
Żaden wstyd 🙂 Kiedyś musi być ten pierwszy raz! Poza tym krokiety domowe są o niebo lepsze od kupnych:)
Uwielbiam krokiety, szczególnie z pieczarkami 🙂
Kocham krokiety ^^
Dawno już nie jadłam krokietów -.-