Kurczak w sezamie
Kurczak w sezamie
Kotletom z piersi kurczaka można nadać ciekawego charakteru, robiąc panierkę z sezamu. Przygotowuję ją pół na pół z bułką tartą. Jeśli chcecie możecie użyć wyłącznie ziaren sezamu ale wówczas trudniej obtoczyć w nim mięso.
Biały sezam ma lekko orzechowy, słodko-gorzki posmak. W sklepach dostępny jest również czarny sezam charakteryzujący się intensywniejszym aromatem. Ziarna sezamu nie są tak popularne w Polsce, jak w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie wytwarza się z nich słynną pastę Tahini (sezamową) czy chałwę. A szkoda, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Sezam jest bogatym źródłem nie tylko wapnia i kwasów tłuszczowych ale też fitosteroli oraz przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym. Tak na marginesie dodam, że sezam jest bardzo kaloryczny, w 100g zawiera 572 kalorie, a 1 łyżka ziaren sezamu to 63 kcal. Ja się tym jednak wcale nie przejmuję. Liczą się dla mnie jego niepowtarzalny smak oraz właściwości odżywcze 🙂
Zobacz także
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– około 120g ziaren sezamu
– 2 jajka
– 2-3 łyżki mleka
– bułka tarta lub mąka
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– 1 ząbek czosnku (lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kurczaka w sezamie?
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić wzdłuż cieńsze plastry. Rozbić tłuczkiem, następnie posolić i dodać pieprzu. W miseczce rozbełtać jajka z mlekiem, lekko posolić i dodać przyprawy. Bułkę tartą lub mąkę wymieszać pół na pół z sezamem.
Kotlety obtaczać wpierw w jajku, następnie mieszance bułki/mąki i sezamu. Kłaść na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu (sezam lubi się przypalać). Kurczak w sezamie podawać ziemniakami (polecam pieczone ziemniaki) oraz z surówką, np. z surówka z kapusty pekińskiej i papryki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
o to coś nowego dla mnie;)