Majonez dr Budwig
Majonez dr Budwig
Jest naturalny i prozdrowotny, bo na bazie oleju lnianego. Majonez dr Budwig, zwany też majonezem budwigowym, to smaczny majonez na kanapki lub do sałatek. Jego autorka dr Johanna Budwig była niemieckim biochemikiem, która przed lata zajmowała się badaniami na właściwościami oleju lnianego. Stworzyła też dietę określaną powszechnie dietą dr Budwig.
Majonez budwigowy nie wymaga zbyt wiele pracy. Trzeba jedynie 5 minut miksować olej z jogurtem i twarogiem. Polecam użyć twarogu „miałkiego” jak na sernik (np. Mój ulubiony, Jana, President, Maluta). Majonez wówczas będzie gładki jak aksamit.
Majonez dr Budwig jest bardzo smaczny, nieco inny w smaku od tradycyjnego kupnego. Ja dodatkowo dodałam nieco cukru dla równowagi smaku. W oryginalnym przepisie go nie ma. Olej lniany z uwagi na cenne kwasy omega-3, warto spożywać profilaktycznie 1-2 łyżki dziennie podczas posiłku. Ja właśnie tak czasem robię:)
Zobacz także
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 3 łyżki oleju lnianego
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 łyżki chudego twarogu
– 1 łyżka musztardy
– sok z cytryny
– szczypta cukru (opcjonalnie)
– zioła (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić majonez dr Budwig?
Olej, jogurt i twaróg miksować razem przez 5 minut, po czym dodać sok z cytryny, musztardę. Majonez doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie ziołami. Majonez dr Budwig podawać na zimno jako dodatek do sałatek, kanapek i surówek.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
A można zastąpić olej lniany rzepakowym? Pomijając kwestię tego, że jest tańszy, to jest też zdrowszy (ma lepszy skład tłuszczowy, bliższy optymalnych proporcji między kwasami tłuszczowymi).
Nie wiem. Myślę, że możesz spróbować jeśli masz olej rzepakowy albo np. słonecznikowy naturalny nie rafinowany.
O ile wiem to przepis na pastę budwigową. Majonez to zupełnie inne składniki
Taki jest właśnie przepis na majonez dr Budwig. Receptura na pastę dr Budwig zwaną też „budwigową” różni się większą ilością sera białego, na 2-3 łyżki oleju lnianego daje się 12,5 dag twarogu.