Makaron z serem na słodko
Makaron z serem na słodko
To jedna z moich ulubionych potraw z czasów dzieciństwa. Często prosiłam mamę, by mi robiła makaron z serem na słodko, zwłaszcza wtedy, gdy na obiad akurat były znienawidzone wtedy przeze mnie flaczki lub bigos z ziemniakami 🙂 Flaków nie lubię do dziś, natomiast do bigosu dojrzałam.
Makaron z serem można podać na dwa sposoby. Moja mama mieszała w głębokim talerzu twaróg ze śmietaną i cukrem, a dopiero potem z ugotowanym lub odsmażonym na patelni makaronem. Drugim sposobem jest wymieszanie makaronu z roztopionym masłem w garnku, przełożenie na talerz, wymieszanie z serem i następnie posłodzenie cukrem.
Obie wersje są równie smaczne. Danie to może nie prezentuje się zbyt efektownie ale jest znakomite w swej prostocie 🙂 Makaron z serem do dziś w wielu domach jada się na obiad lub kolację, z uwagi na łatwość w przygotowaniu oraz niską cenę.
Jeśli nie macie w danym dniu ochoty lub czasu na typowy obiad, makaron z serem na słodko to dobra, smaczna i przede wszystkim szybki posiłek. W moim rodzinnym domu podawało się go głównie mnie i bratu na obiad ale można także na kolację, wedle ochoty. Skusicie się?
Zobacz także → ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 250g dowolnego makaronu
– 250g sera białego
– 2 łyżki masła lub 2-3 łyżki śmietany
– 2-3 łyżki cukru
– kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy
– cynamon do posypania
▌Jak zrobić makaron z serem na słodko?
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, po czym przecedzić. W garnku, w którym wcześniej gotował się makaron rozpuścić masło, po chwili dodać makaron i dokładnie zamieszać. Przełożyć na talerz i wymieszać z twarogiem.
Makaron z serem posłodzić wedle smaku i posypać cynamonem. Jeśli chcemy dać zamiast masła śmietanę, należy po prostu wymieszać ją z białym serem i cukrem na talerzu, następnie połączyć ze świeżo ugotowanym makaronem. Makaron z serem posypać cynamonem. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam taki makaron 😉
Ja wersji na słodko nie znam,ale na słono z cebulką podsmażoną na maśle tak i bardzo lubię-smak dzieciństwa i danie awaryjne:)))
to również danie mojego dzieciństwa, przypomina mi przedszkole 🙂
Ach ten cynamon… Dobry do wszystkiego :).
To tez smaki mojego dzieciństwa 🙂 nie byłam pewna jak to mama robiła a tu znalazłam. Pamietam najbardziej zapach smazonego maselka i nie wiedziałam czy ser na nim smazyla
pyszne !!! ja czasami dla przełamania smaku dodaję obok łyżeczkę dżemu np truskawkowego.
smaki z dzieciństwa!!! dzisiaj próbuje – zobaczymy czy mojemu synkowi będzie smakować!
Dokładnie:-) Mam nadzieję, że będzie smakować synkowi:-)
A co to za Ciapaja na tym zdjęciu, przecież to nie smakuje na sam widok. Taki makaron inaczej wygląda.
Może i „ciapaja” jak mówisz, ale pysznie smakuje:-)
Pamiętam jak babcia często w lato robiła taki makaron i często z ogródkowymi owocami takimi jak maliny, jagody czasem z musem jabłkowym 🙂 ahhh aż się dzieciństwo przypomniało 😀 oprócz tego chlebek z masłem i cukrem albo racuchy, mam nadzieję że moje dzieciaki też będą się zajadały takimi „babcinymi” jedzonkami a nie jak zauważam – samymi fast foodami
pozdrawiam 🙂
Danie z mojego dzieciństwa. Właśnie poszukiwałam pomysłu na jutrzejszy obiad i wpadłam na Twoją stronę. Jednakże lekko zmodyfikuje przepis i zamiast śmietany u mnie zagości jogurt naturalny. Z cynamonem będę jadła pierwszy raz, ale sądzę, że doda wyrazistości. Cudownie jest powrócić prostych a jednak przepysznych smaków.
Oczywiscie skladniki mozna modyfikowac :)To rowniez jeden z moich smakow dziecinstwa 🙂
Fajny makron, ja lubię jeszcze dorzucić jakieś owoce 🙂
Z owocami też jest pyszny 🙂