Ciasto Milky Way
Ciasto Milky Way
Jest wzorowane na słynnym batoniku o tej samej nazwie. Ciasto Milky Way to ciemny biszkopt z kremem mlecznym, oblany polewą czekoladową. Ciasto jest dla mnie niezwykle słodkie. Większość przepisów, jakie znalazłam w internecie, bazuje na recepturze Ewy Wachowicz. Robiąc Milky Way za drugim razem musiałam zmniejszyć ilość cukru o połowę, bo nie mogłam zjeść całego kawałka. Chyba, że jesteście fanami bardzo słodkich ciast – nie zmniejszajcie wówczas ilości cukru. Zamiast mlecznej czekolady w polewie użyłam gorzkiej. Moim zdaniem lepiej się komponuje się z ciastem i nie jest tak bardzo słodka. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to wypróbujcie także ciasto kostka alpejska.
(prostokątna blacha o wym. 25×36 cm)
Składniki:
Biszkopt:
– 6 jaj
– ½ szklanki cukru
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem mleczny:
– ½ szklanki mleka
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy (16g)
– kilka kropli esencji waniliowej (opcjonalnie)
– 1 kostka margaryny
– 2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
– 100g gorzkiej czekolady
– ¼ kostki masła
▌Jak zrobić ciasto Milky Way?
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać. Po chwili dodać żółtka. Następnie wsypać przesiane mąki razem z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 25×36 cm wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 170˚C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Następnie podzielić na dwie części.
Krem mleczny: Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Odstawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie wlać ostudzone mleko. Ubijać. Stopniowo wsypywać przesiane mleko w proszku. Ubijać aż do powstanie gładkiego kremu.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Poczekać aż się trochę ostudzi.
Kremem mlecznym przełożyć placki biszkoptu. Na wierzch ciasta wylać polewę. Ciasto Milky Way wstawić do lodówki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Przepysznie wygląda, a na pewno jeszcze bardziej smakuje. 😉
Milky Way to moj ulubiony batonik z dziecinstwa! <3 to ciasto musi byc obledne w smaku! mam na nie wieeeelka ochote 🙂
poproszę kawałek! dla mnie też milky way to batonik nr 1 🙂
Już od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł aby zrobić takie ciasto:) Ale w tej chwili i tak będę musiała się nacieszyć Twoim 🙂
wygląda wspaniale:)
Nie znoszę tego ciasto. Jest dla mnie za słodkie nawet z gorzką czekoladą…
Nie do końca wiem, o co chodzi, bo nawet, kiedy zmniejszam ilość cukru w pozostałych warstwach wydaję mi się… nie takie. Dziwna sprawa 🙂
Wyglada pieknie 🙂
Margaryna do kremu?! Nie rozumiem jak można używać margaryny do pieczenia, a już tym bardziej do kremu! Paskudne i niezdrowe!
Można też użyć masła ale krem będzie cięższy, wedle uznania.