Mini pizze na imprezę
Mini pizze na imprezę
Szybkie, bo na gotowym cieście francuskim. Mini pizze na imprezę to lubiana przez nas przekąska na ciepło, którą przygotujecie w 15 minut, plus 10 minut pieczenia. Kwestia dodatków to rzecz indywidualna. Moja propozycja na szybkie mini pizze to sos pomidorowy, szynka, krążki cebuli, papryka, ser oraz kukurydza.
Mini pizze to inaczej pizzerinki albo pizzetki. Na typową imprezę domówkę polecam nieco zwiększyć proporcje i użyć 2 albo 3 opakowań ciasta francuskiego, w zależności od ilości gości.
Bardzo lubię mini pizze na cieście francuskim, bo mogę je przygotować w kilkanaście minut, bez zagniatania ciasta i oczekiwania na jego wyrośnięcie. Nie ma to jak pizzerinki domowe, koniecznie polane ketchupem ! Trzeba je szybko jeść póki są ciepłe. Takie są najsmaczniejsze 🙂
Zobacz także → mini pizze – pizzerinki (na cieście drożdżowym)
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– ½ czerwonej papryki (użyłam szpiczastej)
– ½ cebuli
– około 120g szynki
– starty żółty ser albo mozzarella
Sos pomidorowy do pizzy:
– 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki ketchupu
– 1 ząbek czosnku
– po ½ łyżeczki bazylii i oregano
– szczypta cukru
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– pomidorki koktajlowe do dekoracji
– kukurydza konserwowa z puszki
– ketchup do polania
▌Jak zrobić Mini pizze na imprezę?
Sos pomidorowy: W miseczce wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy z ketchupem. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Cebulę pokroić w krążki, szynkę pokroić w kostkę albo w paseczki a paprykę w plasterki albo w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Z ciasta francuskiego wykrawać kółka albo kwadraty o boku około 8 cm (ja użyłam słoika). Każdą pizzerinkę smarować najpierw sosem pomidorowym, położyć nieco startego żółtego sera, następnie po 2 krążki cebuli i ze 3 paseczki szynki. Wierzch każdej pizzetki udekorować plasterkiem papryki.
Mini pizze na cieście francuskim wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 10 minut do zarumienienia i roztopienia sera. Pizzerinki domowe podawać gorące posypane kukurydzą oraz polane ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Szybko i smacznie:)
Dokładnie tak 🙂