Naleśniki z kurczakiem i serem
Naleśniki z kurczakiem i serem
Na słono, z farszem mięsnym. Naleśniki z kurczakiem i serem to potrawa, która cieszy się sporym zainteresowaniem czytelników. Do farszu możecie użyć surowych piersi z kurczaka, jak i wykorzystać mięso z ugotowanego wcześniej rosołu. Mięso z kurczaka w takiej odsłonie bardzo zyskuje na smaku, zwłaszcza jeśli wzbogacicie je startym żółtym serem czy papryką.
Osobiście takie naleśniki z kurczakiem bardzo smakują mi podane z gęstym sosem pieczarkowym. Ale można je także po prostu polać ketchupem. Ważne aby mięso było w miarę możliwości jak najdrobniej posiekane. Naleśniki z kurczakiem i warzywami zawijam jak krokiety, tylko lekko je spłaszczam.
Zobacz także → naleśniki z brokułami, szynką i serem.
(14 sztuk)
Ciasto na naleśniki:
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki wody (można dać mineralną)
– 2 jajka
– około 3,5 szklanki mąki
– 3 łyżki oleju*
– sól
*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.
Nadzienie:
– 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 1 kg) lub mięso pozostałe z rosołu obrane z kości i drobno posiekane nożem.
– 1 czerwona papryka
– 200g sera żółtego
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oleju
– 1 jajko
– ½ łyżeczki curry
-1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta chili (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i serem?
Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę oraz mąkę. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto na naleśniki posolić i dodać olej. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Nadzienie: Jeśli używamy mięsa z pozostałego z gotowania rosołu, należy je obrać z kości i drobno posiekać nożem. Aby nie było suche dodać odrobinę rosołu. Jeśli zaś dajemy surowe piersi z kurczaka, najpierw należy umyć mięso pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posiekać jak najdrobniej posiekać nożem.
Cebulę obrać i pokroić na małą kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasiennie i także pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.
Kurczaka posolić, posypać pieprzem oraz doprawić curry, mieloną słodką papryką i szczyptą chili. Mięso podsmażyć na oleju na dużym ogniu. Przełożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu (można trochę dolać oleju) zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i smażyć kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kurczaka wymieszać w dużej misce razem z cebulą, papryką oraz z żółtym serem. Wbić jajko. Masę ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Na każdy placek nakładać porcję farszu i zwijać oba boki do środka i zawijać tak jak krokiety, tylko lekko spłaszczone. Naleśniki z kurczakiem podawać podawać odsmażane z patelni np polane ketchupem. Świetnie smakują również polane gęstym sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Super, uwielbiam naleśniki, ostatnio nawet bardziej wytrawne, niż na słodko 🙂
Ja w sumie podobnie, a kiedyś jadałam tylko naleśniki z aerem na słodko.
Obie naleśniki ii na słodko i na pikantnie 🙂 ja robię takie po „meksykańsku” mięsko mielone i różne nazywa a do tego sos czosnkowy 🙂 oj pyszne są 🙂
Takie naleśniki z mięsem mielonym też czasem robię, bardzo mi smakują 🙂