Potrawy mączneWegetariańskie

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Nigdy się nie nudzą. Uwielbiam naleśniki z serem. Często wzbogacam je o owoce. Brzoskwinie z puszki świetnie się do tego nadają, bo są słodkie i miękkie, co nie zawsze ma miejsce w przypadku tych świeżych. Naleśniki z serem i brzoskwiniami to świetny pomysł na lekki wegetariański obiad.

Zobacz także

naleśniki z serem i orzechami

naleśniki z serem i truskawkami.

(Dla 4 osób)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– 2 jajka

– ok. 2,5 szklanki mąki

– 3 łyżki oleju (nie dodaję już tłuszczu podczas smażenia)

– szczypta soli

Nadzienie:

– ½ kg twarogu półtłustego (zwykle kupuję 3-krotnie mielony albo śmietankowy)

– garść rodzynek

– 2-3 łyżki gęstej śmietany

– 4 połówki brzoskwini z puszki

– kilka łyżek cukru

– cukier waniliowy bądź kilka kropel esencji waniliowej

Jak zrobić naleśniki z serem i brzoskwiniami?

Ciasto naleśnikowe: Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Powinno być lejące, nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać wody albo mąki. Patelnie posmarować olejem, rozgrzać i smażyć okrągłe cienki placki. Potem już nie używać tłuszczu.

Nadzienie: Rodzynki namoczyć kilka minut w wrzątku, po czym odsączyć. Będą miękkie i pozbędziemy z nich dwutlenku siarki. Ser ugnieść widelcem, dodać śmietanę, cukier wymieszać na gładką masę. Dodać odsączone z puszki i pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz rodzynki. Ser doprawić kilkoma kroplami esencji waniliowej, bądź cukrem waniliowym.

Usmażone placki smarować nadzieniem, zawijać w chusteczkę. Naleśniki podawać przybrane plastrami pozostałych brzoskwiń.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki z serem i brzoskwiniami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button