Naleśniki z serem i brzoskwiniami
Naleśniki z serem i brzoskwiniami
Nigdy się nie nudzą. Uwielbiam naleśniki z serem. Często wzbogacam je o owoce. Brzoskwinie z puszki świetnie się do tego nadają, bo są słodkie i miękkie, co nie zawsze ma miejsce w przypadku tych świeżych. Naleśniki z serem i brzoskwiniami to świetny pomysł na lekki wegetariański obiad.
Zobacz także
→ naleśniki z serem i orzechami
→ naleśniki z serem i truskawkami.
(Dla 4 osób)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– 2 jajka
– ok. 2,5 szklanki mąki
– 3 łyżki oleju (nie dodaję już tłuszczu podczas smażenia)
– szczypta soli
Nadzienie:
– ½ kg twarogu półtłustego (zwykle kupuję 3-krotnie mielony albo śmietankowy)
– garść rodzynek
– 2-3 łyżki gęstej śmietany
– 4 połówki brzoskwini z puszki
– kilka łyżek cukru
– cukier waniliowy bądź kilka kropel esencji waniliowej
▌Jak zrobić naleśniki z serem i brzoskwiniami?
Ciasto naleśnikowe: Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Powinno być lejące, nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać wody albo mąki. Patelnie posmarować olejem, rozgrzać i smażyć okrągłe cienki placki. Potem już nie używać tłuszczu.
Nadzienie: Rodzynki namoczyć kilka minut w wrzątku, po czym odsączyć. Będą miękkie i pozbędziemy z nich dwutlenku siarki. Ser ugnieść widelcem, dodać śmietanę, cukier wymieszać na gładką masę. Dodać odsączone z puszki i pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz rodzynki. Ser doprawić kilkoma kroplami esencji waniliowej, bądź cukrem waniliowym.
Usmażone placki smarować nadzieniem, zawijać w chusteczkę. Naleśniki podawać przybrane plastrami pozostałych brzoskwiń.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mmmm… takich naleśniczków to ja bym sobie chętnie pojadła 🙂