Naleśniki z serem i orzechami
Naleśniki z serem i orzechami
To prawdziwy klasyk wśród jarskich dań. Naleśniki z serem i orzechami są genialne, zarówno na obiad jak kolację. Farsz serowy urozmaiciłam zmielonymi orzechami włoskimi. Można również dodać rodzynki albo skórkę pomarańczową. Polecam zwłaszcza polane sosem czekoladowym – prawdziwe niebo w gębie!
Zobacz także
→ naleśniki z serem i truskawkami
→ naleśniki z serem i brzoskwiniami.
(10-12 sztuk)
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– ok. 2,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– 3 łyżki oleju (nie dodaję już tłuszczu podczas smażenia)
– szczypta soli
Nadzienie:
– 500g sera twarogowego półtłustego
– 10 dag zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w młynku do kawy) lub drobno posiekane nożem
– kilka łyżek cukru (daję zazwyczaj ksylitol)
– 3-4 łyżki gęstej śmietany
– kilka kropli olejku waniliowego
– garść rodzynek (opcjonalnie)
▌Jak zrobić naleśniki z serem i orzechami?
Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników, przy pomocy miksera zrobić ciasto. Patelnię posmarować tłuszczem raz, przed smażeniem naleśników. Smażyć cienkie placki na złoty kolor, nie dodając już potem tłuszczu.
Nadzienie: W misce wpierw ugnieść widelcem ser, dodać śmietanę i zmielone orzechy. Doprawić cukrem do smaku. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Usmażone placki przekładać farszem i zawijać w chusteczkę lub w rulon. Naleśniki z serem i orzechami podawać polane sosem czekoladowym lub śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne, zjadłabym takie 🙂