Owsianka z jabłkiem i orzechami
Owsianka z jabłkiem i orzechami
Stanowi smaczne i energetyczne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Owsianka z jabłkiem i orzechami jest pełnowartościowym posiłkiem. Świetnie rozgrzewa. Płatki owsiane są bogate w białko, witaminy zwłaszcza z grupy B, mikroelementy, luteinę i kwasy tłuszczowe (NNKT). Dzięki zawartości błonnika, zapewniają uczucie sytości na długi czas. Płatki owsiane górskie posiadają niski indeks glikemiczny, niższy od płatków owsianych błyskawicznych. Mają też od nich więcej składników odżywczych. Owsiankę można zrobić zarówno na mleku, jak i na wodzie. Zdecydowanie wolę tę pierwszą wersję, która jest bardziej treściwa (używam świeżego mleka tłustego 3,2%). Dodatek cynamonu nie tylko podnosi smak owsianki, ale też ogrzewa, poprawia trawienie oraz nastrój.
Zachęcam was do wypróbowania innych wersji owsianki:
(1 porcja)
Składniki:
– 5 łyżek płatków owsianych górskich
– 1 szklanka mleka lub wody
– szczypta soli
– 1 małe jabłko
– 3 suszone śliwki
– 1 łyżka rodzynek
– 1 łyżeczka miodu
– garść dowolnych orzechów (u mnie włoskie)
– szczypta cynamonu
▌Jak zrobić owsiankę z jabłkiem i orzechami?
Śliwki i rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, aby pozbyć się dwutlenku siarki. Odsączyć. Płatki owsiane zalać wodą lub mlekiem, dodać szczyptę soli. W momencie zagotowania się wody lub mleka, dodać odsączone śliwki i rodzynki. Owsiankę gotować kilka minut, często mieszając aż wyraźnie zgęstnieje. Przełożyć do miseczki. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do owsianki i zamieszać. Owsiankę posłodzić owsiankę miodem i posypać garścią orzechów. Owsiankę z jabłkiem i orzechami spożywać ciepłą na śniadanie, bądź kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nie wyobrażam sobie życia bez owsianki 🙂
Fajna wersja!