Pasta jajeczna z pieczarkami
Pasta z jajeczna z pieczarkami
Doskonała na kanapki. Pasta z jajek i pieczarek to fajny pomysł na domowe smarowidło do pieczywa. Ja wzbogacam ją o podsmażoną cebulę i tarty żółty ser. Nie może zabrakąć także zieleniny, jak natka pietruszki, szczypiorek ewentualnie koperek.
Pasta jajeczna z pieczarkami jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Osobiście lubię taką o niejednolitej konsystencji. Jajka zamiast ścierać na tarce drobno siekam nożem. Spróbujcie przygotwać pastę jajeczną z pieczarkami i cebulą sami! 🙂 Nie zawiedziecie się.
Zobacz także → pasta na kanapki z pieczonej papryki.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 4 jajka
– 6 pieczarek
– 1 cebula
– 150g tartego sera żółtego
– 1 łyżka masła
– 2-3 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku lub koperku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę jajeczną z pieczarkami?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, następnie obrać ze skorupek. Pieczarki umyć obrać, w miarę drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Na łyżce masła najpierw zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki, podsmażyć po przyryciem. Na koniec posolić. Odlać nadmiar wody.
Jajka drobno posiekać lub ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do miski. Połączyć z podsmażonymi pieczarkami. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pasta jajeczna z pieczarkami przed podaniem powinna być schłodzona w lodówce. Podawać do pieczywa na śniadanie, bądź na kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nigdy nie dodawałam pieczarek – muszę spróbować.
Spróbuj – fajny smak 🙂
pyszna pasta