Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką
Pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Pasta jajeczna z szynką zawiera także starty żółty ser i ogórki konserwowe. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Pasta jajeczna z szynką i serem dobrze smakuje z dodatkiem zieleniny, jak koperek czy szczypiorek.
Przepis na domową pastę z jajek i szynki jest bardzo łatwy. Wystarczy, że zmieszacie ze sobą kilka prostych składników i otrzymacie nie tylko smaczny ale też i pożywny dodatek do pieczywa. Surowa cebula oraz musztarda dobrze podkreśla smak tej pasty.
Opcjonalnie można dać również ząbek czosnku. Jeśli jednak planujecie wziąć kanapek z pastą jajeczną z szynką i serem do pracy czy szkoły, sądzę że lepiej zrezygnować z dodatku cebuli i czosnku, z wiadomych względów.
Zobacz także → prosta pasta jajeczna.
(dla 4 osób; średni słoik o pojemności około 400ml)
Składniki:
– 5 jajek
– 5 plastrów szynki
– 2 małe ogórki konserwowe
– 50g tartego sera żółtego
– ½ małej cebuli
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki posiekanego kopereku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę jajeczną z szynką na kanapki?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i rozgnieść w misce widelcem. Szynkę, cebulę i ogórki bardzo drobno pokroić i dodać do jajek. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wraz z posiekanym koperkiem. Na koniec dodać musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać pastę.
Pastę z jajek i szynki doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Pastę jajeczną z szynką podawać do pieczywa.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Pasta jajeczna na bogato, na pewno świetnie smakuje na kanapkach 🙂