Pierogi z pasztetową
Pierogi z pasztetową
Są łatwiejszą i szybszą wersją pierogów z mięsem. Przygotowując pierogi z pasztetową nie musimy gotować mięsa i później mielić go w maszynce. Farsz z pasztetu polecam wzbogacić dodając podsmażoną cebulkę i pieczarki. Należy je tylko jak najdrobniej posiekać oraz odcisnąć wodę z pieczarek.
Pierogi z farszem z pasztetu poznałam dzięki przyjaciółce, która jada czasem takie u swojej teściowej. Tak się nimi zachwycała, że postanowiłam zrobić tę wersję pierogów.
Pamiętajcie aby do farszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Najlepiej kupować ją w sklepie mięsnym na wagę, niż gotową z marketu. Pasztetowa jest na ogół sprzedawana we flaku. Możecie użyć zarówno drobiowej, wieprzowej, jak mieszanej pasztetowej. Pierogi z pasztetową moim zdaniem najlepiej komponują się ze stopionym boczkiem i cebulką. Stanowią wysoko energetyczny posiłek.
Zobacz także → pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (kresowe)
(około 50 sztuk)
Składniki:
Ciasto na pierogi:
– 500g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
– ok. 1 szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
– 500g dobrej pasztetowej
– 5-6 pieczarek (opcjonalnie)
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka smalcu
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo (do polania):
– 1 cebula
– stopiony boczek
▌Jak zrobić pierogi z pasztetową?
Farsz: Cebulę i pieczarki obrać, pokroić jak najdrobniej. Czosnek drobniutko posiekać. Na łyżce smalcu zeszklić najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki. Kiedy puszczą sok doprawić solą. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę i zestawić z palnika. Odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Pasztetową wycisnąć z flaka do miski, dodać podsmażoną cebulę, pieczarki i czosnek. Wbić jajko i dodać bułkę tartą. Farsz dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Powinna mieć wyrazisty smak.
Ciasto: Na stolnicę wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać olej i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco wody. Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu. Dokładnie zlepiać brzegi, robiąc na koniec falbanki.
W międzyczasie zagotować osoloną wodę z w garnku, dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z pasztetową podawać polane cebulką i stopionym boczkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ciekawy pomysł na pierogi, chętnie bym spróbowała z takim farszem 🙂
Nie sądziłam, że są takie smaczne 🙂
Bardzo ciekawy farsz do pierożków, muszą być pyszne 🙂
Fajnie smakują 🙂
To chyba dla mnie zbyt wiele ;D
Wiem, że nie każdy lubi pasztetową.
pyszne pierożki! i jakie ładne! pozdrawiam ciepło <3
Dziękuję:) Również pozdrawiam*)
U mnie pasztetowa tylko do uszek i do barszczu ;p
Też fajny pomysł na jej wykorzystanie 🙂
Mój tato byłby zadowolony 🙂
Przyznam, że zaskoczył mnie ten przepis. Robię co jakiś czas pierogi ale taki farsz jest dla mnie nowością. Może kiedyś skorzystam z przepisu 🙂
Dla mnie do niedawna również był nowością. Polecam spróbować 🙂
ooo ciekawy pomysł 🙂
O pierogach z pasztetową słyszałam ale jeszcze nie miałam okazji jeść 🙂
Polecam spróbować zrobić przy okazji 🙂