Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem
Niebanalny pomysł na elegancki obiad. Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem jest niezwykle smacznym i jednocześnie bardzo sycącym daniem. Możecie odmienić tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, smażąc je sauté a potem chwilę zapiekając w piekarniku z warstwą podsmażonej cebulki i pieczarek, majonezu oraz sera żółtego.
Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich ciekawym pomysłem na obiad, to koniecznie spróbujcie zrobić filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i majonezem! Gwarantuję wam, że goście będą tym daniem zachwyceni. Jak ktoś pyta mnie co przygotować na przyjęcie jako danie obiadowe, to zawsze polecam pierś z kurczaka zapiekaną z serem i pieczarkami w piekarniku.
Niektórzy nie obsmażają mięsa, tylko surowe zapiekają. Moim zdaniem podsmażone kotlety lepiej smakują, są apetycznie przypieczone i bardziej chrupiące. Jeśli chcecie nieco podkręcić smak potrawy, polecam wam gorąco dodać do pieczarek z cebulą trochę drobno pokrojonej papryczki chili.
Zobacz także → domowe qurrito jak KFC.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 50-60 dag piersi z kurczaka (1 pierś podwójna)
– 6-8 małych pieczarek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 10-12 dag sera żółtego
– szczypta mielonej ostrej papryki
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– majonez
– oliwa do smażenia
▌Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem?
Mięso umyć, osuszyć. Pierś z kurczaka przekroić na pół, następnie wzdłuż. Rozbić delikatnie tłuczkiem obu stron. Posolić, posypać pieprzem. Posmarować sprasowanym czosnkiem i oprószyć mieloną ostrą papryką.
Kotlety usmażyć sauté na rozgrzanej oliwie. Ostawić. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić najpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Usmażone piersi kurczaka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować majonezem, następnie wyłożyć porcję pieczarek z cebulą. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem.
Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C i zapiekać 10-15 minut, aż ser się rozpuści i nieco zarumieni. Pierś z kurczaka zapiekana z serem i pieczarkami podawać z ziemniakami i surówką, np. gotowana brukselka (jak na zdjęciu).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
superowy kurczak 😀
Zacny kurczaczek, a ponieważ to właśnie pieczarki nadają mu smaku zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 🙂
Apetyczny kurczaczek 🙂 robie zakupy przez internet i juz wiem co dzis podam swojej rodzinie na obiad 🙂
proste i bardzo dobre
Takie średnie, dla mnie trochę za tluste i chyba zbyt wzięłam sobie do serca ten majonez – moje kotlety bardziej smakowaly nim niż pieczarami co za tym idzie mniej smakowaly ; )
Ja majonezu daję niezbyt dużo, pewnie przedobrzyłaś.
Witam
Bardzo fajny przepis:) Na pewno kiedyś wypróbuję 🙂
Czy moge przesmarowac piersi maslem zamiast majonezem?
Nie próbowałam ale myślę że możesz spróbować niedużą ilością, bo masło i tak się rozpuści 🙂
Przepis znajomy,piersi bardzo smaczne i soczyste,polecam 🙂
Bardzo smaczne są, robiłam 🙂
Pysznie 🙂 Majonez na pewno nadał piersi soczystości.
O!tak, nadał 😉