Mięsa

Pierś z kurczaka ze skórą z piekarnika

Pierś z kurczaka ze skórą z piekarnika

Nadziewana pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Soczysta pierś z kurczaka z chrupiącą skórką z piekarnika faszerowana – prawdziwe niebo w gębie! Pomysł na elegancki, odświętny obiad z kurczakiem w roli głównej.

Pierś z kurczaka ze skórą pieczona jest z dodatkiem białego wina i bulionu 🙂

Zobacz takżekurczak piccata – z kaparami w sosie śmietanowym. 

(8 lub 12 porcji)

Składniki:

– 2 podwójne piersi z kurczaka ze skórą

– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

– 3/4 szklanki bulionu lub ewentualnie osolonej wody

– 3/4 łyżeczki czosnku staropolskiego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka posiekanej grubo natki pietruszki

– sól, pieprz

Nadzienie z pieczarek:

– 250-300g pieczarek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do podsmażenia mięsa

Jak zrobić pierś z kurczaka ze skórą z piekarnika?

Nadzienie: Pieczarki umyć i pokroić w małą kostkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki i smażyć aż puszczą wodę. Posolić i posypać pieprzem. Na koniec dodać drobniutko posiekany czosnek i natkę pietruszki, smażyć jeszcze minutę. Pieczarki przecedzić z nadmiaru płynu, przełożyć do miseczki.

Piersi z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikem. Delikatnie natrzeć skórkę solą, czosnkiem staropolskim, mieloną słodką papryką oraz pieprzem.

Następnie przekroić każdą pierś wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę przekroić ukosem na 2 lub na 3 cześci (jeśli pierś jest duża). W każdej porcji mięsa zrobić lekkie nacięcie nożem pod skórą. Umieścić wewnątrz łyżeczkę farszu. Powstałą ćwiartkę piersi z kurczaka śpiąć wykałaczkami albo obwiązać nicią.

Na rozgrzanej patelni z olejem umieścić piersi skórą do dołu i smażyć 3-4 minuty aż zrobi się złocista, następnie przewrócić skórą do góry i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Gotowe nadziewane piersi z kurczaka umieścić w żarooodpornyn naczyniu, wierzch – skórę lekko skropić olejem. Mięso podlać winem i bulionem albo wodą. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Mięso wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec pod przykrycim przez 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 5 minut. Po upieczeniu usunąć z mięsa wykałaczki lub nić.

Pieczone piersi ze skórą nadziewane pieczarkami podawać wraz z powstałym sosem, z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Pierś z kurczaka ze skórą z piekarnika
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button