Potrawy mączneZapiekanki

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Wszyscy mniej czy bardziej kochamy ją jeść. Okazuje się, że aby zrobić pizzę wcale musimy mieć pieca, czy jak przystało na warunki domowe – piekarnika. Pizzę można przyrządzić także na patelni i to w przysłowiowe 10-15 minut.

Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, którym nie chce się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego oraz dla tych, którzy nie posiadają piekarnika. Na pomysł zrobienia pizzy z patelni wpadłam kilka lat temu, jak wynajmowałam mieszkanie w górach, w którym właśnie nie było piekarnika.

Pizza z patelni nie zawiera drożdży. Jest również bardzo smaczna, choć nieco inna w smaku, jak ta z ciasta drożdżowego. Dodatki możecie modyfikować w zależności od upodobań. Jeśli zrobicie pizzę na większej patelni, też się uda, tylko będzie nieco cieńsza:)

Zobacz takżeMini pizze – pizzerinki.

(1 sztuka; pizza na zdjęciu ma średnicę 24 cm)

ciasto:

– 1 ½ szklanki mąki pszennej

– ⅔ szklanki ciepłej wody

– 3 łyżeczki oleju

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– około ⅔ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub po pół łyżeczki bazylii, oregano i tymianku

– ½ łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (opcjonalnie)

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Nadzienie:

– 1 nieduży pomidor

– 4 plastry salami

– 1/2 papryki w dowolnym kolorze

– kilka oliwek

– tarty żółty ser lub mozzarella

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia

– świeża bazylia do dekoracji

– ketchup do polania pizzy

Jak zrobić pizzę z patelni?

Mąkę przesiać przez sito. Wlać olej, dodać sól, proszek do pieczenia oraz ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto.  Podsypywać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto rozwałkować na kształt koła odpowiadającemu naszej patelni.

Na patelnię wlać 2 łyżki oleju albo masła klarowanego, posmarować tłuszczem też boki  i rozgrzać. Położyć ciasto, przykryć pokrywką i smażyć nie średnim ogniu przez kilka minut, dopóki wyraźnie się nie zarumieni. Następnie przewrócić na drugą stronę i posmarować sosem pomidorowym. Położyć plastry salami, następnie plastry pomidora, paprykę pokrojoną w kostkę oraz oliwki pokrojone plasterki.

Pizzę posypać startym żółtym serem albo mozzarellą. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut. Pizzę z patelni podawać gorącą udekorowaną listkami bazylii, polaną ketchupem.

Smacznego!

Helen G.

Pizza z patelni
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

  1. Przepis z kategorii genialnych :)))uwielbiam pizze,wiec ten przepis zagosci u mnie na stale :))) dzieki ,pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button