Pizza z patelni
Pizza z patelni
Wszyscy mniej czy bardziej kochamy ją jeść. Okazuje się, że aby zrobić pizzę wcale musimy mieć pieca, czy jak przystało na warunki domowe – piekarnika. Pizzę można przyrządzić także na patelni i to w przysłowiowe 10-15 minut.
Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, którym nie chce się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego oraz dla tych, którzy nie posiadają piekarnika. Na pomysł zrobienia pizzy z patelni wpadłam kilka lat temu, jak wynajmowałam mieszkanie w górach, w którym właśnie nie było piekarnika.
Pizza z patelni nie zawiera drożdży. Jest również bardzo smaczna, choć nieco inna w smaku, jak ta z ciasta drożdżowego. Dodatki możecie modyfikować w zależności od upodobań. Jeśli zrobicie pizzę na większej patelni, też się uda, tylko będzie nieco cieńsza:)
Zobacz także → Mini pizze – pizzerinki.
(1 sztuka; pizza na zdjęciu ma średnicę 24 cm)
ciasto:
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– ⅔ szklanki ciepłej wody
– 3 łyżeczki oleju
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– około ⅔ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki ketchupu
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub po pół łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
– ½ łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (opcjonalnie)
– szczypta cukru (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Nadzienie:
– 1 nieduży pomidor
– 4 plastry salami
– 1/2 papryki w dowolnym kolorze
– kilka oliwek
– tarty żółty ser lub mozzarella
Dodatkowo:
– 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
– świeża bazylia do dekoracji
– ketchup do polania pizzy
▌Jak zrobić pizzę z patelni?
Mąkę przesiać przez sito. Wlać olej, dodać sól, proszek do pieczenia oraz ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypywać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto rozwałkować na kształt koła odpowiadającemu naszej patelni.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju albo masła klarowanego, posmarować tłuszczem też boki i rozgrzać. Położyć ciasto, przykryć pokrywką i smażyć nie średnim ogniu przez kilka minut, dopóki wyraźnie się nie zarumieni. Następnie przewrócić na drugą stronę i posmarować sosem pomidorowym. Położyć plastry salami, następnie plastry pomidora, paprykę pokrojoną w kostkę oraz oliwki pokrojone plasterki.
Pizzę posypać startym żółtym serem albo mozzarellą. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut. Pizzę z patelni podawać gorącą udekorowaną listkami bazylii, polaną ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pomysł ciekawy. Choć dysponuję piekarnikiem to chętnie wypróbuje Twój pomysł:)
cudownie wygląda 😉
Przepis z kategorii genialnych :)))uwielbiam pizze,wiec ten przepis zagosci u mnie na stale :))) dzieki ,pozdrawiam.
Świetny przepis 🙂
Ale smakowicie się prezentuje ! 🙂
Super pomysł na szybką pizzę. Na pewno wypróbuję ☺
Pizza dla mieszkańców akademika 😉
Dokładnie:)
Z ciekawości wypróbuję, bo wygląda przepysznie.
wydaje się być prosta w przyrządzeniu. Nie smażyłam nigdy pizzy, a może to był błąd? 🙂