Placki z cukinii z serem żółtym
Placki z cukinii z serem żółtym
Chrupiące z ciągnącym serem. Placki z cukinii z serem żółtym wzbogacam też o podsmażone pieczarki. Jak dla mnie to bardzo dobre połączenie smakowe. Placki z cukinią najlepiej komponują się z sosem tzatziki albo z sosem czosnkowym.
Przepis na placki z cukinią i serem żółtym jest łatwy. Poradzi sobie nawet nowicjusz w kuchni. Wystarczy zetrzeć cukinie na tarce, pamiętając o jej dokładnym odciśnięciu z soku. W przeciwnym razie ciężko będzie usmażyć placki. Cebulę w tym przepisie podsmażam wraz z pieczarkami i czosnkiem ale można także zetrzeć ją na tarce o małych oczkach.
Zobacz także
→ placki z cukinii (klasyczne).
(18 sztuk)
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 200g pieczarek (opcjonalnie)
– 200g sera żółtego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 jajko
– około ¾ szklanki mąki pszennej
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić placki z cukinii z serem żółtym?
Cukinie umyć, odciąć końce, nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na około 15-20 minut. Następnie odcisnąć dokładnie z nadmiaru soku.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i także pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na dwóch łyżkach oleju zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Na koniec dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Pieczarki posolić i posypać czarnym pieprzem.
Do startej odciśniętej cukinii wbić jajko, dodać posmażone pieczarki, starty na tartce o grubych oczkach żółty ser oraz mąkę, tyle by masa była odpowiednio gęsta. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć okrągłe placki na średnim gazie, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu kłaść placki z cukinii na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Placki z cukinii z sera żółtego podawać z sosem czosnkowym albo z sosem tzatziki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajny pomysł mi podrzuciłaś z tymi placuszkami na jutrzejszy obiad 😉 już chwilami brakuje mi pomysłów co gotować 🙂
Spróbuj Aniu 🙂
super sprawa 🙂 trzeba jeśc cukinię, póki mamy jej tak dużo 🙂 a w formie takich placków to jeszcze lepsza sprawa. Ja ostatnio robiłam krem z cukinii, pierwszy raz, o dziwo wszystkim smakował 😉
Tak, placki są bardzo smaczne.