Placki z kaszy manny i jabłek
Placki z kaszy manny i jabłek
Są doskonałą propozycją na smaczne danie jarskie, nie tylko dla dzieci ale też i dla dorosłych. Placki z kaszy manny i jabłek są łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Dla mnie najsmaczniejsze są polane miodem, syropem klonowym albo posypane cukrem pudrem. Jeśli ciasto będzie za rzadkie np. z powodu soczystych jabłek, można dodać jeszcze mąki.
Kaszę mannę chyba większość osób kojarzy z dzieciństwem. Pamiętam, jak podawano nam ją w przedszkolu polaną najczęściej syropem owocowym lub kleksem dżemu. Nic dziwnego, że zaleca się ją szczególnie dzieciom i osobom starszym, ponieważ jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Zachęcam was do spróbowania tych smacznych placuszków 🙂
Spróbujecie koniecznie również innych placków na słodko:
(16 sztuk)
Składniki:
– 6 pełnych łyżek kaszy manny
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka masła
– około 5 pełnych łyżek mąki pszennej (w zależności od gatunku kaszy i jak bardzo soczyste są jabłka)
– 2 jabłka
– 1 jajko
– 3 łyżki cukru
– kilka kropli esencji waniliowej
– szczypta soli
– cynamon
▌Jak zrobić placki z kaszy manny i jabłek?
Mleko zagotować z cukrem i szczyptą soli. Dodać kilka kropli esencji waniliowej lub ewentualnie 1 opakowanie cukru waniliowego. Na gotujące się mleko wsypać kaszę gotować chwilę aż wyraźnie zgęstnieje, dodać łyżeczkę masła, wymieszać.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kaszy wraz jajkiem i mąką. Dokładnie wymieszać masę. Na koniec dodać cynamonu wedle uznania.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron na niezbyt dużym ogniu. Placki z kaszy manny i jabłek podawać polane miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
To musi na pewno bardzo smakowac, uwilbiam manne i jablka, wiec to polaczenie, jest z pewnoscia udane!!
Dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie, Helen 🙂
Też wydaje mi się, że kasza manna i jabłka to dobre połączenie, dobrze by pasował też np. banan 🙂
Przepadam za placuszkami w typie tych, które prezentujesz, więc na pewno przepis sprawdzę. Najpewniej jutro będę się nimi zajadać:)
Mam nadzieję, że placki będą Ci smakować:-)
musiały być delikatne w smaku 🙂
Tak, są delikatne w smaku i do tego bardzo smaczne 🙂
Dawno nie jadłam takich placuszków, chętnie przygarnęłabym taki talerzyk…
A czy mogę zrobić bez jabłek i mąki? Wyjdzie mi coś?
Bez dodatku mąki obawiam się, że placki się nie usmażą. Ale próbuj 🙂
Szybkie, delikatne, mięciutkie po prostu pyszne.
Też tak uważam:-)
Już robiłam i faktycznie są delikatne. My jedliśmy z jogurtem naturalnym, bo wyszły bardzo słodkie. Jabłka były słodkie. Następnym razem dam kwaśne jabłka albo dodam mniej cukru lub trochę cytryny. dziękuję za przepis i życzę smacznego:-)
Tak pewnie dużo zależy od słodkości jabłek. jeśli są bardzo słodkie to wtedy można ograniczyć cukier 🙂