Placki z serków waniliowych
Placki z serków waniliowych
Proste, na bazie bazie serka homogenizowanego. Placki z serków waniliowych robi się ekspresowo! To idealny pomysł na leniwe śniadanie, niebanalną kolację a nawet lekki obiad na słodko.
Placuszki z serkiem waniliowym są bardzo delikatne w smaku, zaś wyglądem przypominają racuchy. W Rosji znane są jako syrniki (placki z twarogu). W kuchni Małopolski i Podkarpacia popularne są natomiast małdrzyki, które przyrządza się z twarogu tłustego, bądź półtłustego.
Placki z homogenizowanych serków waniliowych najlepiej smakują posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem konfitury. Zróbcie je swoim dzieciom, będą zachwycone!
Zobacz także:
→ placuszki serowe (z twarogu)
(20 sztuk)
Składniki:
– 600g serków homogenizowanych waniliowych np. Danio
– 2 jajka
– 1 1/3 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania lub konfitura
▌Jak zrobić placki z serków waniliowych?
Serki waniliowe włożyć do miski. Wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką albo zmiksować.
Na rozgrzaną olejem patelnię kłaść porcje ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Po usmażeniu placki kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać placki z serków waniliowych cukrem pudrem. Można także podać je z dowolnymi owocami lub posmarowane konfiturą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mają wspaniały aromat 🙂
Potwierdzam :-))
Pyszne na śniadanie 🙂
Można je jeść też na kolację lub na lekki obiad 😉
Pyszne placuszki 🙂 Robię podobne tylko z białym serem twarogowym.
Ja też czasem robię z twarogiem, też są smaczne 😉