Płatki jaglane
Płatki jaglane
Są ciekawą alternatywą dla płatków owsianych, ryżowych czy kukurydzianych. Płatki jaglane to zdrowy i pożywny posiłek. Nie zawierają glutenu. Nie sądziłam, że są w ogóle w sprzedaży. Dotąd często jadałam kaszę jaglaną z jogurtem i owocami. Płatki jaglane są szybsze w przyrządzeniu, co nie oznacza, że kasza poszła w odstawkę. Sięgam po nią zamiennie, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania.
Płatki jaglane lubię gotowane na mleku. Mleko krowie możecie zastąpić migdałowym, sojowym, bądź kokosowym. Wybór owoców zależy od osobistych preferencji. Mogą to być maliny, borówki, truskawki, banany, gruszki czy jabłka. Mnie bardzo ostatnio smakuje połączenie kiwi z granatem. Zachęcam do spróbowania 🙂 Możecie także dodać garść rodzynek czy kilka suszonych śliwek, namoczonych wcześniej chwilę we wrzątku.
(1 porcja)
Składniki:
– 3 czubate łyżki płatków jaglanych (lub więcej, wedle uznania)
– 1 szklanka mleka
– szczypta soli
– ulubione owoce (u mnie 1 kiwi i nieduży granat)
– orzechy (u mnie nerkowce)
– szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka miodu/ksylitolu/syropu klonowego lub stewii
▌Jak ugotować płatki jaglane?
Płatki zalać zimnym mlekiem, dodać szczyptę soli. Gotować wedle zaleceń producenta ok. 3-5 minut, często mieszając, aż rozmiękną i zgęstnieją. Dodać cynamon. Przełożyć płatki do miseczki, udekorować owocami i orzechami. Można wedle uznania posłodzić miodem (powinny być wówczas przestudzone), ksylitolem, stewią bądź syropem klonowym. Smaczne są również bez dodatku cukru. Płatki jaglane spożywać na śniadanie, jako przekąskę lub na kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Teraz nabrałam ochoty na kiwi 😀
Płatków jeszcze nie jadłam, kaszę tak i średnio ją polubiłam. Mam ochotę na takie zdrowe i pyszne śniadanko 😀
Kiwi mi tutaj kompletnie nie pasuje :-P.
Pycha! :>