Prosta pasta jajeczna
Prosta pasta jajeczna
Najlepiej komponuje się ze szczypiorkiem. Jest to prosta pasta jajeczna, bo opiera się na trzech głównych składnikach: jajkach, majonezie i szczypiorku. Smak podkreśla tutaj dodatek musztardy i sól oraz pieprz, rzecz jasna. Moim zdaniem to najprostszy przepis na domową pastę jajeczną.
Bardzo często przyrządzam ją sobie do pieczywa na śniadanie bądź kolację. Jest nie tylko bardzo smaczna ale też i odżywcza. Idealnie sprawdzi się również dla dzieci. Pasta z jajek najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub bułeczką.
Zobacz także → pasta jajeczna (z twarogiem).
(Dla 3 osób)
Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 3 łyżki majonezu
– 1-2 łyżeczki musztardy
– pęczek szczypiorku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę jajeczną na kanapki?
Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. Obrać ze skorupek i bardzo drobno posiekać nożem. Można też ewentualnie zatrzeć jajka na tarce i grubych oczkach. Szczypiorek opłukać i także drobno posiekać. W misce połączyć jajka ze szczypiorkiem i majonezem.
Pastę doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Pastę jajeczną przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Podawać posmarowaną na pieczywie.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Taka pasta to klasyka, która zawsze fajnie smakuje 🙂
Szampana piccolo,
Brokatu na czoło,
Uśmiechu na twarzy,
Szampańskiej zabawy,
Życzeń serdecznych,
Wspomnień najlepszych
oraz braku kaca
kiedy w Nowym Roku pamięć wraca….
Szczęścia w Nowym Roku ! :* Buziaki ! ;*
Dziękuję, życzę wzajemnie 🙂