Potrawy dla DzieciŚniadanieWegetariańskie

Prosta pasta jajeczna

Prosta pasta jajeczna

Najlepiej komponuje się ze szczypiorkiem. Jest to prosta pasta jajeczna, bo opiera się na trzech głównych składnikach: jajkach, majonezie i szczypiorku. Smak podkreśla tutaj dodatek musztardy i sól oraz pieprz, rzecz jasna. Moim zdaniem to najprostszy przepis na domową pastę jajeczną.

Bardzo często przyrządzam ją sobie do pieczywa na śniadanie bądź kolację. Jest nie tylko bardzo smaczna ale też i odżywcza. Idealnie sprawdzi się również dla dzieci. Pasta z jajek najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub bułeczką.

Zobacz także → pasta jajeczna (z twarogiem).

(Dla 3 osób)

Składniki:

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 3 łyżki majonezu

– 1-2 łyżeczki musztardy

– pęczek szczypiorku

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną na kanapki?

Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. Obrać ze skorupek i bardzo drobno posiekać nożem. Można też ewentualnie zatrzeć jajka na tarce i grubych oczkach. Szczypiorek opłukać i także drobno posiekać. W misce połączyć jajka ze szczypiorkiem i majonezem.

Pastę doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Pastę jajeczną przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Podawać posmarowaną na pieczywie.

Smacznego!

Helen G.

Prosta pasta jajeczna
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Szampana piccolo,
    Brokatu na czoło,
    Uśmiechu na twarzy,
    Szampańskiej zabawy,
    Życzeń serdecznych,
    Wspomnień najlepszych
    oraz braku kaca
    kiedy w Nowym Roku pamięć wraca….

    Szczęścia w Nowym Roku ! :* Buziaki ! ;*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button