Pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym
Pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym
W gęstym kremowym sosie na bazie śmietanki kremówki, serków topionych z koperkiem. Przepyszne danie mięsne, jakim są pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym świetnie komponują się zwłaszcza z makaronem. Z pewnością potrawa ta nie należy do dietetycznych, lecz jest jakże smaczna i do tego daje uczucie sytości na dobre kilka godzin. Pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym uważam za obiad doskonały, zwłaczcza w chłodne dni 🙂
Domowe pulpeciki lub jak kto woli – klopsiki w sosie serowym, to proste danie obiadowe dla całej rodziny. Polubią je także dzieci. Moja mama robiła podobne i bardzo miło wspominam takie pulpety. Ona jednak robiła puplety w sosie śmietanowo- koperkowym bez serków topionych. Nie podsmażała pulpecików na patelni, tylko wrzucała je do gotującego się bulionu.
Zobacz także → pulpety w sosie pieczarkowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
– 1 jajko
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– 2-3 łyżki zimnej wody
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– magi do smaku (opcjonalnie)
– ½-¾ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sos śmietanowo-serowy:
– 400 ml bulionu (może być z ew. z kostki)
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 2 op. serków topionych śmietankowych (200g)
– 1 łyżeczka mąki
– garść świeżego posiekanego koperku
– około ⅓-½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia pulpetów
– olej do smażenia
▌Jak zrobić pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym?
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach – dodać do masy. Masę dokładnie wyrobić dłońmi, dodać zimną wodę i dalej wyrabiać. Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe pulpeciki i obtaczać w mące.
Pulpety usmażyć na rogrzanym oleju. W garnku zagotować bulion. W ½ szklanki bulionu rozpuścić serki topione i wlać do sosu wraz ze śmietanką. Sos śmietanowo-serowy doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pulpeciki włożyć do sosu śmietanowo-serowego i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec w ¼ szklanki wody rozrobić 1 łyżeczkę mąki, zahartować 3 łyżkami sosu, po czym wlać do pulpetów. Zagotować. Na koniec dodać sosu posiekany koperek. Wymieszać z sosem i wyłączyć gaz. Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym podawać z najlepiej z makaronem i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Powiem Ci, że jesteś mega inspiracją obiadową 🙂 Dawno już pulpecików nie robiłam – biorę je na warsztat.
Bardzo dziękuję, miło mi to czytać 🙂