Puszysty placek z rabarbarem
Puszysty placek z rabarbarem
Prawdziwy smak dzieciństwa. Placek z rabarbarem często piekła latem moja babcia. Mieli z dziadkiem pełno rabarbaru na działce. W sezonie babcia przygotowywała z tej rośliny kompot i ciasto. Dokładnie taki puszysty placek z rabarbarem zapadł mi w pamięci.
Ciasto z rabarbarem jest bardzo mięciutkie i lekko wilgotne, a minimalnie kwaskowy rabarbar idealnie współgra z nutą wanilii. Idealny deser na te ciepłe i długie dni !
Rabarbar zwany też rzewieniem jest rośliną o charakterystycznym cierpkim smaku. Roślina ta jest źródłem witamin A, C, E, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz błonnika. Z uwagi jednak na dużą zawartość kwasu szczawiowego, rabarbaru powinny unikać osoby cierpiące na choroby reumatyczne i choroby nerek. Placek z rabarbarem jest prosty i szybki w wykonaniu. Idealny na ciepłe dni. Serdecznie polecam 🙂
Zobacz także
→ ciasto na maślance z jabłkami.
(tortownica o średnicy 24 cm lub trochę mniejsza)
Składniki:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 1 szklanka cukru
– 4 jajka
– 5 łyżek oleju
– 1 małe opakowanie śmietany 18% (200g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łodygi rabarbaru
– olejek waniliowy
▌Jak zrobić puszysty placek z rabarbarem?
Rabarbar umyć i pokroić na nieduże kawałki. Cukier ubić z jajkami na puszysty krem, po czym dodać śmietanę, olej i dalej miksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać kilka kropli esencji waniliowej.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm lub trochę mniejszej. Na wierzch wysypać rabarbar i lekko docisnąć widelcem w ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180˚C około 45-50 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu placek posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pięknie Ci wyszło to ciasto! mi takie ciasta jogurtowe średnio wychodzą 🙁
Idealny na deser, do mrożonej kawy 🙂 …
puchaty bardzo 🙂 na śniadanko, na deser i koniecznie z mlekiem!
Fajny wypiek:) lubię takie ciasta z owocową nakładką. Czekam na śliwki 🙂
Mniam 🙂 Smak z dzieciństwa 🙂
Też bardzo lubię to ciasto i również kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂
Już czuję jego zapach…Mniam…Pyszności 🙂
uwielbiam rabarbar 🙂
Ja też 🙂
Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru 🙂