Potrawy mączneWegetariańskie

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Mięciutkie, wilgotne od jabłek, pachnące cynamonem. Racuchy z jabłkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad. Z wielkim sentymentem powracam dziś do racuszków 🙂 Mama przygotowywała tradycyjne racuchy z jabłkami. Ja nieco ulepszyłam jej recepturę, dodając orzechy, rodzynki i cynamon.

Racuchy możecie zrobić na dwa sposoby: na bazie drożdży lub na proszku do pieczeniu, ewentualnie na sodzie. Ta pierwsza wersja jest moim zdaniem smaczniejsza. Wymaga jednak oczekiwania około 1 godzinę na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Mimo wszystko warto:)

Serdecznie polecam wam również inne moje przepisy na racuchy:

racuchy drożdżowe jak pączki

racuchy pomarańczowe.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 szklanki mleka

– 3 szklanki mąki

– 4-5 jabłek

– 2 jajka

– 4-5 łyżek cukru

– 1/4 kostki drożdży

– ½ łyżeczki cynamonu

– 1 cukier waniliowy

– 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)

– garść rodzynek

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania lub opcjonalnie syrop klonowy/ bita śmietana

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Szklankę mleka zagrzać w garnuszku, dodać drożdże i cukier. Rozmieszać, aby drożdże się dobrze rozpuściły. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie odsączyć. Do miski wbić jaja, dodać mąkę i zaczyn z drożdży i resztę mleka. Zmiksować na gładką masę. Wsypać orzechy, rodzynki i obrane jabłka pokrojone w drobne kawałki. Następnie dodać cynamon i cukier waniliowy.

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Smażyć placki na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Racuchy z jabłkami posypać cukrem pudrem. Świetnie też smakują polane syropem klonowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Helen G.

Racuchy z jabłkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button