Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Mięciutkie, wilgotne od jabłek, pachnące cynamonem. Racuchy z jabłkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama robiła je na obiad. Z wielkim sentymentem powracam dziś do racuszków 🙂 Mama przygotowywała tradycyjne racuchy z jabłkami. Ja nieco ulepszyłam jej recepturę, dodając orzechy, rodzynki i cynamon.
Racuchy możecie zrobić na dwa sposoby: na bazie drożdży lub na proszku do pieczeniu, ewentualnie na sodzie. Ta pierwsza wersja jest moim zdaniem smaczniejsza. Wymaga jednak oczekiwania około 1 godzinę na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Mimo wszystko warto:)
Serdecznie polecam wam również inne moje przepisy na racuchy:
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 3 szklanki mąki
– 4-5 jabłek
– 2 jajka
– 4-5 łyżek cukru
– 1/4 kostki drożdży
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 cukier waniliowy
– 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)
– garść rodzynek
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania lub opcjonalnie syrop klonowy/ bita śmietana
▌Jak zrobić racuchy z jabłkami?
Szklankę mleka zagrzać w garnuszku, dodać drożdże i cukier. Rozmieszać, aby drożdże się dobrze rozpuściły. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie odsączyć. Do miski wbić jaja, dodać mąkę i zaczyn z drożdży i resztę mleka. Zmiksować na gładką masę. Wsypać orzechy, rodzynki i obrane jabłka pokrojone w drobne kawałki. Następnie dodać cynamon i cukier waniliowy.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Smażyć placki na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Racuchy z jabłkami posypać cukrem pudrem. Świetnie też smakują polane syropem klonowym lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
nie wiem naprawdę, jak to się stało, że nigdy nie dodałam do racuchów orzechów…
Dodatek orzechów nadaje ciekawy smak racuszkom, polecam:)
Cudowne racuszki, oj jak bym zjadła,
jabłka, orzechy i cynamon = super połączenie,
pozdrawiam:)