Sałatka grecka
Sałatka grecka
Pochodzi z Grecji. Sałatka grecka jest bardzo smaczna w swej prostocie. W jej skład wchodzą pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki, ser feta. Warzywa są obficie polane oliwą z oliwek. Oryginalna nazwa sałatki choriatiki salata oznacza „sałatkę wiejską”. Sałatka grecka pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych jak i tych z ryb.
Zobacz także → sałatka Caprese.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 2-3 liście sałaty lodowej (opcjonalnie)
– 1 mały pomidor
– ⅓ ogórka szklarniowego lub 1 mały gruntowy
– ⅓ opakowania sera feta (270g) lub garść fety w koszyczku
– garść czarnych lub zielonych oliwek
– 1 mała cebula czerwona
– oregano, bazylia
– kilka kropli soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– sól morska, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę grecką?
Sałatę opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać także pokroić w kawałki. Cebulkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Ser feta pokroić z kostkę. Warzywa umieścić w salaterce rozpoczynając od sałaty lodowej.
Na wierzchu przystroić kawałkami sera feta i oliwkami. Sałatkę oprószyć oregano i bazylią (można użyć także świeżych ziół). Oliwę wymieszać z solą, ziołami i sokiem z cytryny. Polać sałatkę tuż przed podaniem. Sałatkę grecką można podawać zarówno do obiadu, do mięs czy ryb lub jako przekąskę.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
ślicznie wygląda w tej miseczce
apetyczna sałatka:)
Sałatkę grecką uwielbiam, także w takiej wersji, gdyż najbardziej lubię bez sałaty, tak jak to w Grecji robią i tylko z oliwą z oliwek.