PrzekąskiSałatki i surówkiWegetariańskie

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Pochodzi z Grecji. Sałatka grecka jest bardzo smaczna w swej prostocie. W jej skład wchodzą pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki, ser feta. Warzywa są obficie polane oliwą z oliwek. Oryginalna nazwa sałatki choriatiki salata oznacza „sałatkę wiejską”. Sałatka grecka pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych jak i tych z ryb.

Zobacz takżesałatka Caprese.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2-3 liście sałaty lodowej (opcjonalnie)

– 1 mały pomidor

– ⅓  ogórka szklarniowego lub 1 mały gruntowy

– ⅓ opakowania sera feta (270g) lub garść fety w koszyczku

– garść czarnych lub zielonych oliwek

– 1 mała cebula czerwona

– oregano, bazylia

– kilka kropli soku z cytryny

– 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

– sól morska, pieprz

Jak zrobić sałatkę grecką?

Sałatę opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać także pokroić w kawałki. Cebulkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Ser feta pokroić z kostkę. Warzywa umieścić w salaterce rozpoczynając od sałaty lodowej.

Na wierzchu przystroić kawałkami sera feta i oliwkami. Sałatkę oprószyć oregano i bazylią (można użyć także świeżych ziół). Oliwę wymieszać z solą, ziołami i sokiem z cytryny. Polać sałatkę tuż przed podaniem. Sałatkę grecką można podawać zarówno do obiadu, do mięs czy ryb lub jako przekąskę.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka grecka
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Sałatkę grecką uwielbiam, także w takiej wersji, gdyż najbardziej lubię bez sałaty, tak jak to w Grecji robią i tylko z oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button