Potrawy ŚwiąteczneSałatki i surówkiŚniadanieWegetariańskie

Sałatka leśna polana

Sałatka leśna polana

Warstwowa z marynowanymi pieczarkami. Sałatka leśna polana znana jest także pod nazwą sałatka leśny mech, albo grzybowa polana. Jest to genialna propozycja sałatki na okazje typu święta, urodziny czy komunię.

Z racji kolorystyki, sałatka leśna polana z pieczarkami idealnie nadaje się na Wielkanoc. Pierwszy raz jadłam ją właśnie na święta u teściowej. Sałatka ta zachwyciła wszystkich moich bliskich.

Sałatka warstwowa leśna polana wymaga nieco przygotowań. Ponadto musi być chłodzona przez całą noc w lodówce. Niemniej jednak efekt końcowy jest zdecydowanie wart zachodu.

Sałatka grzybowa polana wygląda bardzo efektownie, niczym tort, tyle że warzywny. Sałatka ta składa się z 5 warstw, które świetnie ze sobą współgrają smakowo.

Moja dzisiejsza propozycja to sałatka leśna polana bez mięsa, za to z pieczarkami marynowanymi, marchewką, ogórkami konserwowymi, kukurydzą, jajkami, żółtym serem i ziemniakami. Internetowe przepisy na tę sałatkę zawierają mięso z kurczaka. W moim odczuciu jest ono tutaj zbędne, biorąc pod uwagę ilość warstw i różnorodność składników.

Zobacz takżesałatka warstwowa z tuńczykiem.

(tortownica 24 cm)

Składniki:

– 1 duży słoik marynowanych pieczarek (800g)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– 3 ziemniaki

– 4 jajka

– 5-6 małych ogórków konserwowych

– 100g żółtego sera

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– około 10 łyżek majonezu (potrzebny większy słoik)

– pęczek szczypiorku i koperku

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę warstwową leśna polana?

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pozostawić do ostudzenia, następnie pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Drobni pokroić. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki i kukurydzę odsączyć z zalewy.

Szczypiorek i koperek opłukać i drobno posiekać. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, tak by nieco jej wystawało ponad brzeg obręczy.

I warstwa: Na dnie tortownicy wyłożyć pieczarki nóżkami do góry. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między pieczarkami.

II warstwa: wyłożyć marchewkę i pietruszkę. Posypać solą i pieprzem, następnie posmarować około 3 łyżkami majonezu.

III warstwa: wyłożyć ogórki konserwowe wraz z odsączoną kukurydzą. Posypać solą i pieprzem, następnie posmarować cienką warstwą majonezu.

IV warstwa: wyłożyć ugotowane i pokrojone jajka oraz starty żółty ser. Całość posypać solą i pieprzem, następnie posmarować cienką warstwą majonezu.

V warstwa: wyłożyć ziemniaki. Posypać je solą oraz pieprzem, następnie posmarować cienką warstwą majonezu, delikatnie dociskając.

Sałatkę przykryć od góry folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki, do stężenia. Na drugi dzień rano zdjąć folię, obrócić tortownicę do góry nogami i przełożyć na talerz. Zdjąć delikatnie obręcz. Na górze powinny znaleźć się kapelusze pieczarek. Sałatkę kroić na kawałki jak tort. Podawać z pieczywem.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Sałatka leśna polana
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close