Mięsa

Schab w sosie musztardowo-pomidorowym

Schab w sosie musztardowo-pomidorowym

Schab duszony w sosie gęstym, aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy, koncentratu pomidorowego i pieczarek. Ciekawy pomysł na rodzinny obiad.

Zobacz także – idealny kotlet schabowy.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– około 700g schabu w plastrach

– 300g pieczarek

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżeczki musztary miodowej

– 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon, kozaka, sarepska

– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– czosnek granulowany

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1,5 łyżki mąki

– smalec lub olej do podsmażenia mięsa

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Przepis na: schab w sosie musztardowo-pomidorowym – Etapy przygotowania:

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy mięso w kawałku, pokroić w cienkie około 1–centymetrowe plastry i lekko rozbić tłuczkiem.

Każdy plaster schabu posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz mieloną słodką papryką. Odłożyć.

Cebule pokroić w kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać. Cebule podsmażyć na tłuszczu przez parę minut, następnie dodać czosnek, smażyć minutę i przełożyć do garnka. Na osobnej patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojone w plastry pieczarki. Odłożyć.

Na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu) na większym ogniu podsmażyć plastry schabu do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Przełożyć do garnka. Podlać około 1,5-2 szklankami wody (tyle by ledwie zakrywała mięso). Dodać musztardy i wymieszać; dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy oraz trochę soli.

Schab w sosie dusić na małym ogniu pod przykryciem nieco ponad 1 godzinę do miękkości. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Po 40 minuach duszenia mięsa dodać podsmażone pieczarki.

W 1/4 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, tak by nie było grudek. Dokładnie wymieszać, następnie wlać kilka łyżek gorącego wywaru. Zasmażkę wlać do mięsa. Zamieszać i zagotować. Sos doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Schab duszony w sosie musztardowo-pomidorowym podawać z kopytkami, kluskami albo ziemniakami purée  i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Schab w sosie musztardowo-pomidorowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button