Sernik na zimno z borówkami na serkach waniliowych

Sernik na zimno z borówkami na serkach waniliowych
Orzeźwiający, leciutki sernik – idealny na lato. Nie zawsze mam ochotę i potrzebę robić ciasto na dużą blachę, dlatego powstał ten oto przepis na sernik na zimno z owocami na małą tortownicę o średnicy 22 cm.
Ciasto doskonałe na zwykły weekend bez gości. Sernik na zimno robi się błyskawicznie, polecam dać zwykłe serki waniliowe. W połączeniu ze śmietaną kremówką, masa sernikowa m aksamitny smak.
Zamiast borówek moża użyć inne owoce np. maliny albo truskawki (w tym drugim przypadku dajemy galaretkę truskawkową).
Zobacz także → sernik na zimno z brzoskwiniami.
(Tortownica ⌀ 22 cm)
Składniki:
Masa sernikowa:
– 600g serka waniliowego (np. Tutti z Biedronki, Danio lub inne)
– 200g śmietanki kremówki 36%
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki żelatyny
Spód:
– pół opakownia okrągłych biszkoptów
Dodatkowo:
– 1 galaretka malinowa
– 300 g borówek
▌Przepis na: Sernik na zimno z borówkami na serkach waniliowych – Etapy przygotowania:
Galaretkę malinową rozmieszać w 250ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia. Jak się ostudzi, galaretkę można na na pewnien czas włożyć do lodówki, szybciej zacznie tężeć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku (około ¼ szklanki). Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy, w szczeliny powciskać kawałki ciastek.
Masa sernikowa: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki waniliowe partiami – ubić mikserem. Na koniec wlać żelatynę. Energicznie wymieszać i masę sernikową wyłożyć na biszkopty. Sernik włożyć do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć (robi się co raz bardziej gęsta), na wierzch ciasta wyłożyć umyte borówki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce, by stężało. Sernik na zimno przechowywać wyłącznie w lodówce. Spożywać schłodzony.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć