SosyWegetariańskie

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Gęsty, aromatyczny i pachnący koperkiem. Sos pieczarkowy świetnie się nadaje zarówno do makaronu, klusek śląskich, kasz, ryżu, ziemniaków purée, jak i mięsa. Dla podbicia jego barwy polecam dodać łyżeczkę sosu sojowego. Sos pieczarkowy ze śmietaną ma fajną kremową konsystencję.

Pieczarki bardzo dobrze komponują się masłem. Warto go zatem użyć do podsmażenia grzybów. Ja sięgam jednak po jego zdrowszą alternatywę do smażenia, jaką jest masło klarowane. Smak sosu pieczarkowego podkreśli również szczypta mielonej gałki muszkatołowej.

Sos pieczarkowy można przygotować na dwa sposoby: 1) zalewając posmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki słodką śmietanką 30% albo 2) dusząc je z dodatkiem szklanki wody, listka laurowego i ziela angielskiego. W drugim przypadku na koniec zagęszczamy sos mąką i śmietaną.

Zwykle robię drugą wersję sosu pieczarkowego, gdyż wydaje mi się bardziej aromatyczna i mniej tłusta. Wybór sposobu przygotowania ulubionego sosu pieczarkowego pozostawiam wam 🙂 Najbardziej smakuje mi sos pieczarkowy do mięsa albo do klusek śląskich.

Zobacz także

szybki sos do pizzy

(Dla 3-4 osób)

– 500g pieczarek

– 2 cebule

– 1 ząbek czosnku

– ok. ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1 listek laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 szklanka wody*

– 1 łyżka mąki

– 4 łyżki gęstej śmietany (18%)

– sól, pieprz

– posiekana natka pietruszki lub koperek

*inną opcją przygotowania sosu jest zamiast wody i zasmażki z mąki i śmietany, dodanie dużego opakowania (330 ml) słodkiej śmietanki 30%, która nie wymaga już dodatkowego zagęszczania mąką.

Jak zrobić sos pieczarkowy?

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić dowolnie w piórka, bądź w kosteczkę. Na maśle wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i drobniutko posiekany czosnek. Smażyć 5 minut. Posolić. Zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie.

Dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Przygotować zasmażkę. W 1/4 szklanki wody rozrobić mąkę i śmietanę. Zahartować ją kilkoma łyżkami wywaru i wymieszać.

Następnie dodać zasmażkę do sosu. Zagotować. Doprawić sos solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym, który nada mu brązowego koloru. Na sam koniec dodać posiekaną zieleninę: natkę pietruszki, bądź koperek. Sos pieczarkowy podawać do makaronu, klusek śląskich, kopytek, ryżu, kasz albo z ziemniakami purée.

Smacznego!

Helen G.

Sos pieczarkowy
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button