Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Prosta i smaczna. Surówka z czerwonej kapusty właśnie do takich należy. To smak mojego dzieciństwa. Moja mama często robiła ją do obiadu, tylko blanszowała kapustę we wrzątku. Ja wolę surową kapustę, tylko startą na tarce o drobnych oczkach.
Surówka z czerwonej kapusty jest smaczna zarówno z majonezem jak i ze śmietaną. Warto wzbogacić jej smak dodając sok z cytryny lub ocet oraz cukier. Czerwona kapusta idealnie komponuje się z jabłkiem. Spróbujcie koniecznie 🙂
Zobacz także:
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– ½ główki małej czerwonej kapusty
– 1 jabłko
– sok z cytryny lub ocet jabłkowy
– 1 łyżka majonezu lub śmietany
– cukier do smaku
– szczypta soli
▌Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Kapustę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić. Jabłko obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Zaprawić surówkę majonezem, bądź śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Surówkę z czerwonej kapusty podawać jako dodatek od obiadu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam wszelakie surówki z kapusty:) Muszę wypróbować Twój przepis, bo z czerwoną jakoś słabo się znamy 🙂
uwielbiam taką surówkę! do obiadu przepyszna 🙂
mniam….. takiej jeszcze nie robiłam :))
Super! Dziś zrobię do obiadu:D
najlepsza salatka z czerwonej kapusty!!!!
bardzo lubie taka surowke!:)
Chyba się będę powtarzać ale bardzo lubię surówkę z czerwonej kapusty 🙂 hmm pyszna jest
Uwielbiam taką surówkę 🙂 Pycha!
Lubię ale mi nie wychodzi 🙁
Zdrowa i smaczna. Dziękuję. Aż głodna się zrobiłam 😉