Surówka z marchewki i kukurydzy
Surówka z marchewki i kukurydzy
Często gościła na obiadach u mojej teściowej. Surówka z marchewki i kukurydzy zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam w końcu przygotować ją sama. Surówka ta jest bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu. Wystarczy ugotować pokrojoną w kostkę marchew z dodatkiem masła, następnie odcedzić i połączyć z odsączoną z zalewy kukurydzą. Ot, cała filozofia. Proste, prawda? Surówka z gotowanej marchewki i kukurydzy jest szybka, zdrowa i do tego bardzo smaczna. Polecam szczególnie, jeśli szukacie prostych rozwiązań kulinarnych 🙂 Proporcje można oczywiście zwiększyć. Wypróbujcie także mój przepis na surówkę z marchewki i jabłka.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 2 marchewki
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 1 łyżeczka masła
– szczypta soli i cukru
– odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
▌Jak zrobić surówkę z marchewki i kukurydzy?
Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością wody (tyle by ledwie zakrywała marchew), dodać 1 łyżeczkę masła, szczyptę soli i cukru. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Odcedzić z wody. Ugotowaną marchew przełożyć do salaterki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Można skropić surówkę odrobiną soku z cytryny. Surówka z marchewki i kukurydzy pasuje zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i jarskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Znam tę surówkę, ale już wieki nie jadłam 🙂 Będę musiała nadrobić zaległości 🙂
Lubie marchewkę, kukurydzę również, dlatego już mi ślinka cieknie…