Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami
Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami
Mama piekła go prawie na każde Święta Bożego Narodzenia. Obecnie ja to robię, lecz już nie tylko na święta. Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami lubię upiec od czasu do czasu na weekend, kiedy tylko najdzie mnie ochota na dłuższe pichcenie w kuchni.
Recepturę mamy nieco zmodyfikowałam, dodając chociażby marynatę, przez co mięso jest bardziej aromatyczne. Polecam gorąco, indyczek rozpływa się w ustach:)
Zobacz także → indyk nadziewany żurawiną i serem.
(Dla 6-8 osób)
Składniki:
– 1,2-1,5 kg piersi z indyka
– po około 100g suszonych śliwek i moreli
– ½ szklanki białego wytrawnego wina
– 1 cebula
Marynata do mięsa (najlepiej natrzeć nią mięso dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce):
– 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 ząbki czosnku
– 1 pełna łyżeczka soli
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– po ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru
– 2 goździki
– 2 ziarenka ziela angielskiego
▌Jak zrobić świątecznego indyka pieczonego ze śliwkami i morelami?
Marynata do mięsa: Do miseczki wlać olej, ocet, dodać zioła. Czosnek przecisnąć przez praskę. Goździki i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Mięso opłukać po zimną wodą, osuszyć. Naciąć wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem tak, by powstał prostokąt.
Indyka nasmarować marynatą i układać wzdłuż, rzędem śliwkę z morelą. Związać ciasno mięso grubą nicią. Wierzch mięsa posmarować resztą marynaty. Przykryć mięso szczelnie (można umieścić w rękawie do pieczenia i ciasno zawiązać) i wstawić na całą noc do lodówki.
Indyka obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na dużym gazie z każdej strony, aż się zarumieni. Przełożyć do brytfanki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu pozostałym z podsmażenia mięsa. Dodać do mięsa.
Zalać mięso lekko osoloną gorącą wodą. Indyka wstawić w zamkniętej brytfance (zachowa soczystość) do piekarnika nagrzanego do temperatury 220˚C i piec w tej temperaturze przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190˚C i piec jeszcze przez około 1 godzinę (razem 1,5- 2 godzin), aż mięso po nakłuciu widelcem będzie miękkie.
W trakcie pieczenia przewracać mięso przynajmniej 2-3 razy i polewać powstałym sosem. Po godzinie pieczenia dodać wino i pozostałe śliwki i morele. Po upieczeniu pozostawić indyka w piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze na 10 minut.
Gdy indyk nieco ostygnie, zdjąć sznurek. Mięso pokroić na 1,5-centymetrowe plastry. Polewać je powstałym sosem ze śliwkami i morelami. Z pozostałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy ciemny.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Piękne i na PEWNO smaczne, pozdrawiam serdecznie:)
Dopiero niedawno przekonałam się do łączenia mięs z owocami. Wygląda bardzo apetycznie:)
Zawsze jak piekę mięso z owocami, to do marynaty dodaję odrobinę alkoholu. Bardzo fajnie podkreśla smak. Niby taka mała modyfikacja, ale naprawdę warto. Polecam jakaś smakową wódeczkę, ale dosłownie odrobinę.
Z dodatkiem wódki nie próbowałam ,zwykle dodaję do mięs wino. Ale pomysł ciekawy 😉