Ciasta i ciasteczka

Szybki placek z jabłkami

Szybki placek z jabłkami

To najprostsza wersja jabłecznika. Szybki placek z jabłkami zrobicie w mig. Nie trzeba przy nim za wiele dumać. Ciasto jest wilgotne od jabłek, idealne do popołudniowej kawki. Pycha! Trochę mi się niestety jabłka pozapadały. Jednakże nie ma to wpływu na smak wypieku 🙂 Zachęcam do spróbowania 🙂

(tortownica o średnicy 24 cm)

Składniki:

– 5 jabłek (użyłam szarej renety)

– 20g stopionego masła (do polania jabłek)

– 120g miękkiego masła

– 1 op. cukru waniliowego (16 g)

– ¾ szklanki cukru

– 3 jajka

– 1 ¼ szklanki mąki tortowej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 łyżki mleka

– kilka kropli olejku cytrynowego

– cynamon do posypania jabłek

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania ciasta

Jak zrobić szybki placek z jabłkami?

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wzdłuż nożem (ale nie do końca). Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Wbijać po jednym jajku i ubijać masę mikserem.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do masy  w dwóch porcjach wraz z mlekiem i nadal ubijać. Dodać olejek cytrynowy do ciasta. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć okrąg), boki wówczas  posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wyłożyć ciasno obok siebie jabłka. Polać je stopionym uprzednio masłem. Posypać cynamonem.

Ciasto z jabłkami piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C do suchego patyczka. Studzić na kratce. Szybki placek z jabłkami posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Szybki placek z jabłkami
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

    1. Dziękuję Elisabeth za miłe słowa:) Ciasto japońskie piekłam ostatnio na Święta, wszystkim bardzo smakowało 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button