Szybkie racuchy z jabłkami
Szybkie racuchy z jabłkami
Ekspresowe z przygotowaniu, bez drożdży. Oto dziś zapraszam was na przepis na szybkie rachucy z jabłkami, które przygotujecie na lekki obiad, kolację a może leniwe śniadanie?
Pyszne racuchy bez drożdży, przez co ciasto nie wymaga wyrastania. Szybkie rachuchy z proszkiem do pieczenia (można dać pół na pół z sodą oczyszczoną) oraz z jabłkami. Racuszki są puchate, mieciutkie, pięknie wyrastają. Polecam serdecznie!
Zobacz także → racuchy drożdżowe jak pączki.
(dla 4 osób)
Składniki:
– 2 szklanki mleka (500ml)
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 4 jabłka
– 2 łyżki cukru
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– olej do smażenia
Dodatkowo:
– cukier puder/śmietana z cukrem/ konfitura – zamiennie
▌Jak zrobić szybkie racuchy z jabłkami?
Jabłka umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Można je skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać cukry, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia – zmiksować na gładką masę (powinna być dość gęsta). Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i cynamon.
Smażyć okrągłe lub owalne placki na mocno rogrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone racuchy kłaść na papierowym ręczniku, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy z jabłkami podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną i posypane cukrem albo z konfiturą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
To jeden z moich smaków dzieciństwa! Babcia mi takie robiła!
Moich także 😉