Szynka pieczona w piekarniku
Szynka pieczona w piekarniku
Pieczona w plastrach w sosie własnym, z dodatkiem czerwonego wina. Szynka wieprzowa pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na weekendowy obiad, bądź na specjalne okazje. Zamiast mięsa z szynki można także użyć łopatki lub karkówki.
Szynka z piekarnika jest krucha, mięciutka, soczysta i aromatyczna za sprawą pieczenia pod przykryciem oraz dodatku czerwonego wina. Polecam zamarynować mięso przynajmniej na godzinę a najlepiej na dłużej.
Zobacz także → pieczone udka z kurczaka miodowo-cytrynowe.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej np. „kulka” lub gotowej w plastrach
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 listki laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
Marynata do mięsa:
– 3-4 łyżki oleju
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki wody
– 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– pieprz czarny
– 1 łyżeczka soli
Sos pieczeniowy:
– wywar z pieczenia mięsa
– 1-1,5 szklanki wody
– 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
– sól, pieprz
▌PRZEPIS NA SZYNKĘ PIECZONĄ W PIEKARNIKU – ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Z podanych składników przygotować marynatę. Pieprzu nie żałujemy. Jeśli mamy szynkę w kawałku, pokroić na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy lekko rozbić tłuczkiem.
Plastry szynki posmarować marynatą z obu stron, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub dłużej, nawet na całą noc.
Po zamarynowaniu mięso obsmażyć z obu stron na dużym ogniu, na dobrze rozgrzanym smalcu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojone kostkę cebule, na koniec dodać posiekany czosnek – smażyć już tylko minutę.
Podsmażone plastry szynki wraz cebulą i czosnkiem umieścić w natłuszczonym (potem łatwiej je domyć) żaroodpornym naczyniu z pokrywką, podlać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Posypać dodatkowo majerankiem i ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
Szynkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1,5-2 godziny w temperaturze 190 ˚C, do miękkości mięsa. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie przewracać (mieszać) mięso. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlać wino.
Pozostały po pieczeniu sosu umieścić w rondelku, dodać 1- 1,5 szklanki wody i zagotować. W miedzyczasie rozrobić 1 łyżkę mąki w ¼ szklanki wody, zahartować kilka łyżkami gorącego wywrru – połączyć. Zamieszać i zagotować.
Smaczego!
Helen G.
Galeria zdjęć