Szynka w sosie pomidorowym
Szynka w sosie pomidorowym
Aromatyczne bitki z szynki w sosie pomidorowym z bazylią i oregano. Szynka w sosie pomidorowym to pomysł na niebanalny niedzielny obiad. Mięso za sprawą marynaty jest idealnie kruche, miękkie i wilgotne. Sos pomidorowy jest gęsty i zawiesisty dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego oraz pomidorom z puszki.
Nie ma potrzeby już zagęszczania sosu dodatkowo mąką. Przed kolejnym odgrzaniem szynki należy dodać trochę wody, gdyż sos naturalnie gęstnieje. Nie będzie to miało negatywnego wpływu na smak mięsa.
Szynka duszona w sosie pomidorowym to danie, które możecie podać zarówno klasycznie z ziemniakami, zwłaszcza puree, jak również z kaszą albo ryżem. Mnie bardzo smakuje podana z surówką z pora i marchewki.
Zazwyczaj marynuję mięso całą noc, gdyż po takim „zabiegu” jest dużo smaczniejsze. Tym razem tradycyjnie zamiast octu balsamicznego użyłam soku z cytryny i przyznam, że cytryna również świetnie wpływa na kruchość mięsa. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, zamarynujcie szynkę chociaż na 1-2 godziny. Gwarantuję wam, że zobaczycie różnicę w smaku mięsa 🙂
Zobacz także
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 800g szynki wieprzowej
– 2 cebule
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– po ½ łyżeczki oregano i bazylii
– cukier do smaku
– szczypta chili
– sól, pieprz
Marynata do mięsa:
– 4 łyżki oleju
– 3 ząbki czosnku
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa i cebuli
▌Jak zrobić szynkę w sosie pomidorowym?
W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty. Czosnek przecisnąć przez praskę albo bardzo drobno posiekać.
Mięso z szynki opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster rozbić lekko tłuczkiem a obu stron. Posolić i posypać pieprzem. Plastry szynki posmarować z dwóch stron marynatą i układać jeden na drugim w misce. Naczynie szczelnie przykryć folią spożywczą wstawić do lodówki na 1-2 godziny a najlepiej na całą noc (mięso będzie bardziej kruche i aromatyczne).
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na smalcu lub oleju, po czym przełożyć do rondla. Szynkę obsmażać na silnie rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Pozostały ze smażenia tłuszcz wlać do naczynia z mięsem. Szynkę zalać około 3 szklankami wody (tyle tylko by je ledwie zakrywała), dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Wsypać około ½ łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.
Szynkę dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1,20 godz., aż mięso będzie wyraźnie miękkie. Po 30 minutach duszenia dodać koncentrat pomidorowy a na około 10 minut przed końcem duszenia wlać pomidory z puszki. Na koniec śmietanę zahartować w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dodać do sosu i wymieszać.
Sos pomidorowy doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią, oregano oraz szczyptą chili. Szynkę w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami (najlepiej puree), kaszą lub ryżem i surówką. Sos ten wyraźnie gęstnieje, więc odgrzewając mięso należy dolać trochę wody.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Z takiego dania to mój mąż i syn by się cieszyli i to bardzo 🙂 oni uwielbiają takie obiadki 🙂
Mój mąż też bardzo lubi to danie 🙂
Ostatnio jem mało mięsa, ale im robi się chłodniej, tym bardziej ciągnie mnie do takich dań.
Tak, takie mięsko będzie idealne na chłodniejsze dni 🙂