Warstwowa sałatka z tuńczyka
Warstwowa sałatka z tuńczyka
Dzięki warstwowemu ułożeniu warzyw, sałatka ładnie się prezentuje w wysokiej szklanej salaterce. Warstwową sałatkę z tuńczyka jadłam kiedyś u teściowej. Tak bardzo mi zasmakowała, że poprosiłam ją o przepis. Polecam gorąco tę sałatkę, zwłaszcza na przyjęcia czy święta:) Goście będą nią zachwyceni 🙂 Spróbujcie również sałatkę warstwową (klasyczną z szynką).
(Dla 4 osób; średniej wielkości salaterka)
Składniki:
– 5 jajek
– puszka tuńczyka w oleju
– ½ białej części pora
– ½ słoika papryki marynowanej lub 1 nieduża czerwona papryka świeża
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 10 dag żółtego sera
– szczypiorek lub plasterki pora do dekoracji
– majonez
▌Jak zrobić warstwową sałatkę z tuńczyka?
Jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por drobno pokroić nożem. Posypać obficie solą i odstawić na 15 minut. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kukurydzę odsączyć. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem. Paprykę pokroić w niedużą kostkę.
W wysokiej szklanej salaterce układać następujące warstwy:
1. białko
2. ser żółty
3. majonez
4. tuńczyk
5. por
6. papryka
7. białko
8. kukurydza
9. majonez
10. żółtko
Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem, plasterkami pora, bądź natką pietruszki. Warstwową sałatkę z tuńczyka podawać z pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pychota:
pychota
potwierdzam salatka jest pyszna!
Cieszę się, że sałatka smakowała:)
Ile czasu może stać sałatka w lodówce? Czy jeśli zrobię ją dzisiaj to czy będzie jeszcze dobra w sobotą?
Sałatkę powinno się robić na świeżo najlepiej tego samego dnia np. rano jeśli ma być podana na wieczór lub poprzedniego dnia np. wieczorem 😉