Wątróbka smażona z cebulą
Wątróbka smażona z cebulą
Podroby wciąż mają swoich zwolenników. Wątróbka smażona z cebulą podana z ziemniakami albo z pajdą świeżego chleba to smaczny i zdrowy posiłek. Wątróbka stanowi bardzo wartościowe pod względem składników odżywczych danie. Jest ona doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, cynku a także witamin B12 oraz witaminy D.
Wątróbka z cebulką to danie, które przyrządzicie w kilka minut. Czasem lubię ją jeść na kolację. Wątróbka drobiowa jest w moim odczuciu smaczniejsza od wieprzowej, bardziej miękka i delikatna w smaku. Taką też przyrządzam najczęściej.
Pamiętajcie, że wątróbka nie lubi długiego smażenia, bo wówczas staje się twarda. Chodzi o to by była zarumieniona i pozostała miękka w środku. Podobnie jest z solą. Solimy wątróbkę po usmażeniu.
Jeśli dysponujecie czasem, to możecie moczyć wątróbkę przez godzinę w mleku. Zabieg ten sprawi, że mięso będzie smaczniejsze i bardziej delikatne. Mięso będzie pozbawione charakterystycznej goryczki.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 700g wątróbki drobiowej
– 2 cebule
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 2 łyżki oleju
– maggi (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka pszenna do obtoczenia
▌Jak zrobić wątróbkę smażoną z cebulą?
Wątróbkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wyciąć ewentualnie żyłki i błonki. Przekroić na połowę. Obtoczyć w mące. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na rozgrzanym olej najpierw zeszklić cebulę. następnie dodać wątróbkę. Smażyć na dużym ogniu przez około 8-10 minut, aż stanie się rumiana.
Na koniec doprawić mięso solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Można dodać odrobinę maggi do smaku. Wątróbka z cebulką świetnie smakuje z pieczywem albo z ziemniakami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mój Tata lubi 😉
Wątróbka z podsmażaną cebulą – pycha! 🙂
Zgadzam się 🙂