Mięsa

Wątróbka smażona z cebulą

Wątróbka smażona z cebulą

Podroby wciąż mają swoich zwolenników. Wątróbka smażona z cebulą podana z ziemniakami albo z pajdą świeżego chleba to smaczny i zdrowy posiłek. Wątróbka stanowi bardzo wartościowe pod względem składników odżywczych danie.  Jest ona doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, cynku a także witamin B12 oraz witaminy D.

Wątróbka z cebulką to danie, które przyrządzicie w kilka minut. Czasem lubię ją jeść na kolację. Wątróbka drobiowa jest w moim odczuciu smaczniejsza od wieprzowej, bardziej miękka i delikatna w smaku. Taką też przyrządzam najczęściej.

Pamiętajcie, że wątróbka nie lubi długiego smażenia, bo wówczas staje się twarda. Chodzi o to by była zarumieniona i pozostała miękka w środku. Podobnie jest z solą. Solimy wątróbkę po usmażeniu.

Jeśli dysponujecie czasem, to możecie moczyć wątróbkę przez godzinę w mleku. Zabieg ten sprawi, że mięso będzie smaczniejsze i bardziej delikatne. Mięso będzie pozbawione charakterystycznej goryczki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 700g wątróbki drobiowej

– 2 cebule

– ½ łyżeczki czosnku granulowanego

– 2 łyżki oleju

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka pszenna do obtoczenia

Jak zrobić wątróbkę smażoną z cebulą?

Wątróbkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wyciąć ewentualnie żyłki i błonki. Przekroić na połowę. Obtoczyć w mące. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na rozgrzanym olej najpierw zeszklić cebulę. następnie dodać wątróbkę. Smażyć  na dużym ogniu przez około 8-10 minut, aż stanie się rumiana.

Na koniec doprawić mięso solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Można dodać odrobinę maggi do smaku. Wątróbka z cebulką świetnie smakuje z pieczywem albo z ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.

Wątróbka smażona z cebulą
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button