Sałatki i surówkiŚniadanieWegetariańskie

Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami

Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami

Lekka, o niebanalnym smaku. Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak i dodatek do pieczywa na śniadanie. Polecam ją szczególnie fanom serów pleśniowych. Słodycz winogron dobrze komponuje się ze słonym serem pleśniowym i orzechami.

(nieduża salaterka, dla 4 osób)

Składniki:

– 1 nieduża sałata lodowa

– 1 opakowanie sera pleśniowego lazur (100g)

– 10 dag sera żółtego

– nieduża kiść czerwonych winogron (ok.30 dag)

– 80g orzechów włoskich

– ½ małego kubka jogurtu naturalnego

– 2 łyżki majonezu

– ½ łyżeczki soku z cytryny

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Jak zrobić wiosenną sałatkę z winogronami, serem pleśniowym i orzechami?

Sałatę umyć, drobno poszatkować i wsypać do miski. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Ser lazur pokruszyć. Dodać do sałaty. Winogrona umyć, przekroić na pół. Orzechy rozdrobnić nożem lub nieco utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Jogurt połączyć z majonezem. Doprawić  sok do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Sałatkę z winogronami, serem pleśniowym i orzechami podawać uprzednio schłodzoną w lodówce jako przekąskę do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.

Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button