Zupy i kremy

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Na rosole. Zupa ogórkowa jest jedną z typowo polskich zup. Jako dziecko niespecjalnie za nią przepadałam, bo ogórkowa wydawała mi się zbyt kwaśna. Niedawno jednak przekonałam się do zupy ogórkowej na rosole, koniecznie z ziemniakami i koperkiem. Stopień kwaśności zupy można regulować, dodając niewielką ilość wody z ogórków kwaszonych.

Zupa ogórkowa lubi towarzystwo świeżego koperku, który wykazuje również działanie lecznicze, zapobiegając wzdęciom. Polecam ugotować ogórkową na wywarze mięsnym, jest w moim smaczniejsza od tej przyrządzanej na wywarze z warzyw.

Zobacz takżekapuśniak domowy.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ćwiartka z kurczaka lub porcja rosołowa (mogą być też kości schabowe, szponder wołowy albo żeberka)

– 30-40 dag ogórków kiszonych + około 3 łyżki zalewy albo opakowanie przecieru z ogórków

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– kawałek pora lub cebula

– 3 ziemniaki

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1 pełna łyżka mąki

– 3 łyżki śmietany

– pół pęczka koperku

– maggi

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę ogórkową?

Mięso opłukać, zalać w dużym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Gotować 25 minut w przypadku kurczaka, zaś 40 minut – jeśli użyliśmy mięso wieprzowe lub wołowe.

Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cebulę pokroić w małą kostkę.  Czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa dodać do wywaru mięsnego i gotować kolejne 20 minut. Jeślu używamy ogórków, należy je zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżeczce masła. Ogórki lub przecier dodać do warzyw, gdy  będą wystarczająco miękkie. Zupę ogórkową gotować kolejne 10 minut na niedużym ogniu.

W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę, dodać śmietanę i dodać nieco wywaru z zupy. Zaprawić zupę. Doprawić zupę ogórkową solą, pieprzem oraz maggi. Dodać nieco zalewy z ogórków (ja daję 3 łyżki, bo nie lubię kwaśnej ogórkowej). W razie potrzeby dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do zupy drobno posiekany koperek. Zestawić zupę z ognia. Zupę ogórkową podawać solo, bądź z chlebem.

Smacznego!

Helen G.

Zupa ogórkowa
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button