Zupa z młodej kapusty z kiełbasą
Zupa z młodej kapusty z kiełbasą
Szybki kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami, marchewką i kiełbasą. Uwielbiam sezonowe zupy. Zupa z młodej kapusty z kiełbasą świetnie komponuje się z koperkiem. Jest naprawdę pyszna!
Kapuśniak z młodej kapusty możecie ugotować zarówno na rosole, jak i na tzw. kostce, ewentualnie na wodzie. Wspaniały smak nadaje zupie dobrej jakości kiełbasa. Zamiast niej można również użyć wędzonego boczku. Zupa kapuściana jest stosunkowo szybka w przygotowaniu. Młoda kapusta duszona szybko staje się miękka.
Zobacz także → kapuśniak domowy (na kiszonej kapuście).
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 główka małej młodej kapusty lub ½ większej
– 2 l bulionu ( np. rosołu, można też użyć ewentualnie kostki albo wody)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziemniaki
– włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka mały kawałek selera, kawałek pora)
– 250g kiełbasy np. podwawelska lub toruńska
– ½ pęczka koperku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 czubata łyżka mąki
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
– 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw
▌Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę – smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić kostkę lub plasterki. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Kapustę poszatkować, podsmażyć w garnku na oleju. Następnie zalać bulionem lub wodą. Dodać pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Wywar posolić. Po 15 minutach duszenia dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą. Kapuśniak dusić do miękkości warzyw.
Zupę zagęścić mąką. W około ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać 2 łyżki śmietany oraz kilka łyżek gorącego wywaru. Wymieszać. Następnie dodać do gotującej się zupy. Zagotować.
Kapuśniak z młodej kapusty doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę zestawić z palnika.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię młodą kapustę, jest taka delikatna, jędrna i słodka, mogłabym jeść ją na okrągło 🙂
Też bardzo mi smakuje 🙂